Svet
11217 ogledov

Bruhala proti orožju pred 800.000 ljudmi in kamerami

Marš za življenje
V ZDA ulice mest zavzele množice, predvsem mladih, ki od Trumpa in celotne politike zahtevajo ostrejši nadzor nad orožjem.

Sobota je bila zelo nenavaden dan v ameriški zgodovini, potem ko je ulice vseh velikih ameriških mest na pobudo mladih zavzelo na stotisoče ljudi, združenih v gibanju Marš za naša življenja, s katerim želijo tamkajšnje odločevalce spodbuditi k ostrejši zakonodaji na področju strelnega orožja. Samo v prestolnici Washingtonu se je na ulicah zbralo kar 800.000 ljudi. 

Povod za gibanje je bil pomor na valentinovo, ko je Nikolas Cruz na šoli Parkland na Floridi pobil 14 ljudi, večinoma učencev, številne pa ranil. Ena od žrtev je bila Samantha Fuentes, ki jo je strelec ranil v obe nogi. Na zboru je v čustvenem govoru pozvala, naj politika končno sprejme ukrepe, zaradi katerih se učencem v šolah ne bo več potrebno bati podobnih tragedij. 

V nekem trenutku jo je obšla slabost in ji je na odru obrnilo želodec, a je že čez nekaj trenutkov nadaljevala, "Ravnokar sem bruhala na mednarodni televiziji in počutim se odlično!", je dejala ob navdušenju množic. Nato so zapeli še "vse najboljše" za Nicka Sworeta, dijaka in zelo obetavnega športnega plavalca, ki bi včeraj praznoval 18 let, a ga je morilec pokončal pred očmi Fuentesove. 

Gibanje zahteva prepoved proste prodaje avtomatskega orožja, striktnejši nadzor nad imetniki orožja in več poudarka na medsebojni varnosti na šolah. Poziva tudi k množični udeležbi na prihodnjih kongresnih volitvah, ki bodo novembra.

Protestov se je udeležilo tudi veliko slavnih osebnosti. Organizatorji pa so bili razočarani, ker je predsednik države Donald Trump popolnoma ignoriral, kaj se je včeraj dogajalo v ZDA. Dogodke so organizirali tudi v nekaterih državah po Evropi.

Marš za življenje | Avtor: Profimedia Profimedia

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 10
  • Tadej 14:33 25.marec 2018.

    Fuj kaka zanemarjena deklina...brez teh umetnih nohtov bi clovek mislil, da gre za brezdomko.

  • prider 13:56 25.marec 2018.

    Ko še tvoj trebuh ugotovi, da govoriš laži.

  • Lovebites 12:14 25.marec 2018.

    Ameri so najbolj butast folk ever.Ze desetletja starsi ucijo svoje3 ,4 letne pamze rokovati z orozjem.V mnogih zveznih drzavah lahko kupis orozje kot pri nas na primer zemljo.Sick.In po x streljanjih na solah komaj zdaj guncajo afne na ulicah.Ona naj ...prikaži več se pa kr kozla in naj bo ponosna.Se bolj sick.