Svet
5 ogledov

Bruselj bo sankcioniral Francijo

(Foto: Reuters) Žurnal24 main
Evropska komisija bo proti Franciji sprožila postopek zaradi izgona romunskih in bolgarskih Romov.

Kot je povedala evropska pravosodna komisarka Viviane Reding, Francija ne spoštuje evropskih pravil glede svobode gibanja. Zato bo proti državi ukrepala, če ji le-ta ne bo do 15. oktobra posredovala načrtovanih ukrepov in časovnice za poln prenos direktive o prostem prehodu oseb.

Komisija je sporočila, da ocenjuje stanje izvajanja direktive tudi v drugih članicah in da bo v primeru ugotovljenih kršitev tudi v teh primerih sprožila postopek kršenja zakonodaje.

Zaostrovanje zakonodaje
Francoski parlament je sicer danes začel razpravo o novem zakonu, katerega cilj je zaostriti politiko priseljevanja. Zakon med drugim predvideva odvzem državljanstva osebam, ki imajo francosko državljanstvo manj kot deset let, če bi bili spoznani za krive uboja ali napada na policista ali druge javne uslužbence.

Deportacija
Francoski predsednik Nicolas Sarkozy je konec julija ukazal uničenje več nelegalno zgrajenih romskih naselij. Državo je odtlej zapustilo osem tisoč romunskih in bolgarskih Romov, pri čemer jim je pomagala tudi francoska vlada, ki je vsaki odrasli osebi, ki je zapustila državo, plačala 300 evrov plus dodatnih sto evrov za vsakega otroka.

Francoske oblasti vztrajajo, da Romi državo zapuščajo prostovoljno in preučujejo pravne možnosti, kako bi izgnanim Romom preprečiti vrnitev v državo, a so obenem deležne ostrih kritik tako doma, kot v tujini. Francoska javnost je glede Sarkozyjeve politike razdeljena.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.