Svet
14 ogledov

Bruselj gasil srbsko-kosovski ogenj

Dačić, Ashton, Thaci EPA
Izjave po srečanju Dačiča in Thacija dvoumne. Za Srbe "najuspešnejši sestanek", za Kosovo "konstruktiven". Dogovor o obiskih v času predvolilne kampanje.

V Bruslju sta se zaradi  napetosti pred novembrskimi lokalnimi volitvami na Kosovu sešla premiera Srbije in Kosova Ivica Dačić in Hashim Thaci.

Triurni pogovor pozno zvečer v družbi z visoko zunanjepolitično predstavnico EU Catherine Ashton je prinesel rezultate.

"Dogovorili smo se o vzpostavitvi mehanizma, ki bo srbskim funkcionarjem omogočal nemotene obiske na Kosovu," je dejal po poročanju srbske televizije RTS Dačić.

Dodal je, bodo šele videli, če bo Priština spoštovala dogovor. "Ne morem stoodstotno zagotoviti, da bo temu tako, saj smo se že tudi prej dogovarjali, pa potem to, kar smo se dogovorili, ni bilo uresničeno," je dejal po poročanju srbske tiskovne agencije Tanjug.

Izgubljeno s prevodom?

Po srečanju sicer ni bilo jasno, če se srbsko tolmačenje srečanje povsem ujema s kosovskim. Thaci je namreč sestanek opisal kot "konstruktivnega". O obiskih srbskih funkcionarjev pa bodo po njegovih besedah odločali "v skladu s postopkom".

Srbski minister za Kosovo Aleksandar Vulin je za RTS pojasnil, da bodo morali zastopniki Srbije za dovoljenje za obisk kot doslej zaprositi misijo EU na Kosovo (Eulex).

Komentarjev 1
  • privat 12:51 09.oktober 2013.

    kaj niso to isti ljudje ,ki so dovolili ali celo izvajali pokole???