Svet
23 ogledov

Bruselj: "Grčija resno zanemarila svoje dolžnosti glede varovanja schengna"

Begunci v Egejskem morju EPA
Evropska komisija je v osnutku poročila o oceni delovanja schengenskega območja ocenila, da je Grčija resno zanemarila svoje dolžnosti glede varovanja meje. Če ne bodo ukrepali, bi lahko sosede zaprle meje.

Osnutek poročila, ki ga je Evropska komisija pripravila med 10. in 13. novembrom še ni javen, a je danes prav grški komisar Dimitris Avramopoulos v Bruslju v izjavi za javnost zapisal, da poročilo kaže, da obstajajo resne pomanjkljivosti pri upravljanju zunanje meje v Grčije.

Poročilo se osredotoča na prisotnost policije in obalne straže, učinkovitost identifikacije in registracijo beguncev in migrantov ter grško sodelovanje s sosednjimi državami. Kljub temu, da Evropska komisija priznava, da so grški organi pod pritiskom, izpostavljajo, da prstnih odtisov ne jemljejo in ne vnašajo v podatkovne baze.

Grčija bo imela tri mesece za ukrepe

Evropska komisija je osnutek tajnega poročila sprejela na rednem tedenskem srečanju in nato v sporočilu za javnost sporočila, da bodo Grčiji pripravili priporočila za ukrepanje Aten, ki bodo imele tri mesece časa, da pomanjkljivosti odpravijo.

Če Grčija tega ne bo storila, lahko komisija predlaga uporabo 26. člena schengenskega zakonika, ki omogoča do dveletni nadzor v eni ali več schengenskih članicah, na delu ali celotni notranji meji.

 

Komentarjev 2
  • erikkk 06:00 29.januar 2016.

    žal jst vidim dejanja Grčije kot namerna

  • sprehajalec 17:32 27.januar 2016.

    Koliko jih je že bilo teh opozoril, pa vsak ima nek rok, za ukrepanje. V treh mesecih se jih bo natrpalo krepko čez milijon, dva. Grčija lepo služi s trajekti. Butlji da jih ni večjih, ne morem drugače ...prikaži več reči, kot da načrtno praznijo Turčijo, pa Libanon, pa Maroko, pa Akžirijo. Bruselj mislim, vsakič isto: sedaj pa zares, pa pol leta imate časa, da jih čim več spravite čez. Samomor Europe.