Svet
6 ogledov

Bruselj pritiska na Hrvaško glede ERC

Če Slovenija ne sprejme Rehnovega predloga, ji grozi odvzem glasovalnih pravic, Žurnal24 main
Iz Bruslja pozivajo novo hrvaško vlado, naj nujno in takoj uredi vprašanje ekološko-ribolovne cone. Hrvaški bi lahko grozila zamrznitev dela pogajanj.

Predsednik Evropske komisije José Manuel Barroso je predsedniku hrvaške vlade Ivu Sanaderju čestital za vnovično imenovanje na premierski položaj in ob tem znova pozval k rešitvi odprtih dvostranskih vprašanj.

Nova vlada naj nujno in takoj uredi vprašanje zaščitne ekološko-ribolovne cone (ERC) v Jadranu, so ob tem vnovič pozvali v Bruslju. Glede ERC "Evropska komisija pričakuje, da bo nova vlada to vprašanje obravnavala nujno in takoj", je v Bruslju pozvala Krisztina Nagy, tiskovna predstavnica komisarja za širitev Ollija Rehna.

Viri blizu Evropski komisiji so minuli petek povedali, da mora Hrvaška po oblikovanju vlade sprejeti odločitev o razveljavitvi uveljavitve ERC za države članice EU, sicer ji grozi zamrznitev petih ali šestih poglavij po vzoru primera s Turčijo.

Po besedah Stipeta Mesića Hrvaška ni nikoli grozila prijateljski Sloveniji .© BOBO

 
Mesić: Hrvaška bi morala najprej končati pogajanja
Hrvaška bi morala pogovore s Slovenijo, Italijo in morda tudi z Evropsko komisijo končati pred uveljavitvijo zaščitne ekološko-ribolovne cone v Jadranu, je za hrvaški radio izjavil hrvaški predsednik Stipe Mesić. Dodal je, da bo morala te pogovore zdaj opraviti nova hrvaška vlada in se potem odločiti glede ERC.

"Toda menim, da ni dobro s slovenske strani, da gre proti Hrvaški vedno z grožnjami. Hrvaška nikoli ni grozila prijateljski Sloveniji," je izjavil Mesić v redni mesečni oddaji hrvaškega radia S predsednikom ob kavi. Pojasnil je, da Hrvaška ni nikoli rekla Sloveniji, da bo ovirala njen pristop na hrvaški trg, če bo Ljubljana ovirala hrvaška pristopna pogajanja z Evropsko unijo.

Mesić je poudaril, da Hrvaška nikoli ni grozila Sloveniji, temveč je imela vedno dobre namene, kakršne pričakuje tako od slovenskega predsednika kot od slovenske vlade. "Pričakujemo, da bo Slovenija spravila grožnje na najmanjšo možno raven in da bo o vseh odprtih vprašanjih odpirala pogovore, tudi o delovanju ERC," je še dejal Mesić.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.