Svet
260 ogledov

Bruselj sprožil postopek proti Madžarski

LGBTIQ Epa
Evropska komisija je sprožila pravni postopek proti Madžarski zaradi kršenja temeljnih pravic oseb LGBTIQ.

Postopek se nanaša na nedavno sprejeti zakon, ki v izobraževalnem procesu prepoveduje širjenje vsebin, katerih namen bi bil krepitev ozaveščenosti glede skupnosti LGBTIQ in s katerimi bi spodbujali homoseksualnost in spremembo spola.

Zakon mladoletnim prepoveduje ali omejuje dostop do vsebin o samoidentificiranju z drugačno identiteto kot tisto, ki ustreza spolu ob rojstvu, in vsebin o spremembi spola ali homoseksualnosti, ter opozorilo na otroških knjigah z vsebinami o LGBTIQ, je v obrazložtvi zapisala komisija.

"Evropa nikoli ne bo dovolila stigmatizacije delov naše družbe: Naj bo to zaradi tega, koga imajo radi, zaradi njihove starosti, narodnosti, političnega mnenja ali verskega prepričanja," je sporočila predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen.

Sprejetje spornega zakona je v EU sprožilo številne kritike in pozive po ukrepanju proti Madžarski. Vprašanje pravic oseb LGBTIQ na Madžarskem je zaznamovalo junijski vrh EU, Evropski parlament pa je prejšnji teden sprejel resolucijo, v kateri je najostreje obsodil omenjeni zakon.

Madžarska ima sedaj dva meseca čas, da se ustrezno odzove. Če se ne bo, lahko komisija postopek nadaljuje z drugim opominom, ki se imenuje obrazloženo mnenje. Če odziv še vedno ni zadovoljiv, lahko zadevo napoti na Sodišče EU.

Komisija je zaradi kršitev temeljnih pravic oseb LGBTIQ danes sprožila postopek tudi proti Poljski.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 1