Svet
1592 ogledov

Bruselj zajeli množični protesti

Protesti v Bruslju Profimedia
Več deset tisoč ljudi se je danes v Bruslju zbralo na protestih proti omejevalnim ukrepom zaradi širjenja novega koronavirusa, zlasti njegove različice omikron. Po navedbah organizatorjev se je na protestnem shodu zbralo 500.000 ljudi, po podatkih policije pa okoli 50.000. Med udeleženci so bili tudi številni iz drugih evropskih držav.

Že pred začetkom shoda aretirali šest ljudi

Po navedbah novinarjev francoske tiskovne agencije AFP se je na protestih zbrala veliko večja množica kot na podobnih prejšnjih protestnih shodih v belgijski prestolnici, kjer je tudi sedež evropskih institucij.

Organizatorji so navedli število 500.000, policija pa poroča o 50.000 udeležencih. Protestniki so se zbrali dopoldne na severni železniški postaji, od koder so krenili na pohod do parka Cinquantenaire v bližini evropske četrti. Policija je že pred začetkom shoda aretirala šest ljudi, poročajo belgijski mediji.

Protestniki so nosili napise, na katerih so kritizirali belgijskega premierja Alexandra De Crooja in covidno potrdilo ter se sklicevali na svobodo in demokratične vrednote. Mnogi med njimi niso nosili zaščitnih mask.

Prišli tudi somišljeniki iz drugih držav

Protestnikom so se pridružili tudi somišljeniki iz drugih evropskih držav, ki so se tako odzvali pozivu organizatorjev, med katerimi so bili Svetovna demonstracija za svobodo in Evropejci združeni za svobodo. V množici je bilo opaziti tudi zastave Poljske, Nizozemske in Romunije, poroča AFP.

"Kar se je dogajalo od leta 2020, je ljudem omogočilo, da se prebudijo," je dejala Francesca Fanara, ki je pripotovala iz francoskega Lillea v bližini meje z Belgijo, medtem ko je Adolfo Barbosa iz Portugalske kritiziral "zdravstveno diktaturo".

Belgija se tako kot mnoge druge evropske države sooča z velikim porastom okužb, ki jih poganja širjenje različice omikron. Vlada se je sicer v petek odločila za uvedbo koronskega barometra za boljše upravljanje epidemije, ki bo povezano s stanjem v bolnišnicah. Od 1. marca pa bo v državi za ohranitev veljavnosti covidnega potrdila obvezen poživitveni odmerek cepiva, če bo od drugega minilo že več kot pet mesecev.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 6
 • Avatar Leon
  Leon 19:51 23.januar 2022.

  Po navedbah organizatorjev se je na protestnem shodu zbralo 500.000 ljudi, po podatkih policije pa okoli 50.000. Povsod je POLICIJA v službi politike .

 • rd2dmk2 18:40 23.januar 2022.

  pridete na OI in hočete na tribuno prinesti svojo pijačo. ne gre . tam lahko pijete samo cocacolo. pridete drugič prineste svojo flašo vode, spet ne gre.. sedaj bodo ljudje mogoče le počasi spregledali in spoznali da so pomembni samo ...prikaži več še - ne manj s(m)o kot so krave za zakol. dokler imamo kaj za pomolst ok, ste lahko, potem pa marš v klavnico. delajte do groba, organe dajte za bogatunu, darujte kri , ko jo pa rabite jo pa plačajte, zastonj delajte za bogate, da bodo še bolj bogati.

 • Avatar Mark035
  Mark035 16:54 23.januar 2022.

  COVID je največji nateg 21. stoletja. Glavni interes je, da se ljudem vzame osnovne pravice in jih naredi v poslušne sužnje, ki ne razmišljajo s svojo glavo.