Svet
5782 ogledov

Brutalno: Objavljen posnetek policistov, ki je ZDA dvignil na noge

Policijsko nasilje nad Afroameričanom v ZDA Epa
Objavljen je posnetek ameriških policistov, ki brutalno pretepajo temnopoltega mladeniča. Opomba: ta članek vsebuje nazorne videoposnetke in opise nasilja.

Pet zdaj že nekdanjih policistov iz ameriškega mesta Memphis je bilo obtoženih umora 29-letnega Tira Nicholsa, Afroameričana, ki so ga 7. januarja do smrti pretepli policisti med rutinsko prometno kontrolo. Nichols je umrl tri dni pozneje v bolnišnici.

Mestne oblasti so zdaj objavile več kot uro posnetkov dejanj policistov, ki so se znesli nad mladeničem. Objavljeno gradivo vključuje tri videoposnetke telesnih kamer in en video nadzorne kamere. Posnetki razkrivajo brutalnost policistov, ko pretepajo vklenjenega moškega.

Policijsko nasilje nad Afroameričanom v ZDA | Avtor: Epa Epa

Ameriški CNN je pisno objavil, vse kar so posnele kamere. Glede na posnetek je incident na kamerah zabeležen vse od 20.24, ko so policisti sprva ustavili Nicholsa, do 21.02, ko se pred kamero prikaže rešilno vozilo, ki Nicholsa odpelje v bolnišnico.

Na pomoč klical svojo mamo

Na posnetkih je več policistov, ki se približujejo Nicholsovemu vozilu. Pred vozilom izvlečejo strelno orožje in vpijejo na Nicholsa, naj izstopi iz vozila. "Razstrelili ti bodo glavo," zavpije eden od policistov. Nicholsa potegnejo iz avtomobila in ga potisnejo na tla. Med tem agresivno kričijo in izrekajo grožnje, da ga bodo pretepli. "Samo poskušam iti domov," pravi Nichols. "Ničesar ne delam."   

Minuto kasneje eden od policistov Nicholsov obraz poškropi s pekočim razpršilom. Nichols se nato s težavo dvigne in začne bežati pred policisti. Mladeniča policisti hitro ujamejo in se z njim borijo na tleh. Nichols kar naprej kriči "mama."

Policijsko nasilje nad Afroameričanom v ZDA | Avtor: Epa Epa

Eden od policist nato izvleče zložljivo policijsko palico in zavpije na Nicholsa: "Prebil te bom. Daj mi svoje preklete roke." Policijska nadzorna kamera, nameščena visoko na drogu, je posnela policista, kako je Nicholsa večkrat udaril s palico. Nichols se je s težavo postavil na noge. Posnetki kažejo, da so policisti še naprej poskušali Nicholsa potegniti na tla, medtem so ga večkrat udarili v obraz. Nichols je nato padel nazaj na kolena. Le dve minuti kasneje na prizorišče pridejo še drugi policisti. Dva začneta brcati Nicholsa. Ta prejme več udarcev. Minuto kasneje se policisti končno odmaknejo od Nicholsa, ki še naprej leži na tleh, se občasno zvija, na hrbtu ima zvezane roke.

Posnetki so bili objavljeni dan po tem, ko je bilo pet policistov obtoženih umora zaradi Nicholsove smrti. Grozijo jim dolgoletne zaporne kazni. Srhljivi posnetki še enega temnopoltega moškega, ki je umrl v policijskem nasilju so sprožili skrbi, da bo spet prišlo do hudih nemirov. Mesta po ZDA so se sinoči pripravljala na velike demonstracije. Protesti so bili v petek zvečer načrtovani v Bostonu, Chicagu, Detroitu, New Yorku in Portlandu v Oregonu. "Nočem, da bi zažgali naše mesto in razdejali ulice, saj moj sin ni za to," je v četrtek dejala Nicholsova mati RowVaughn Wells. Izgredov za zdaj ni bilo.

Policijsko nasilje nad Afroameričanom v ZDA | Avtor: Epa Epa

Ob 20.38 policisti odvlečejo Nicholsa in ga naslonijo na policijski avto. Ob 20.41 na kraj dogodka prispeta dve medicinski osebji z opremo. Na posnetku kamere je mogoče slišati: "Reševalno vozilo bo potrebovalo nekaj časa." Posnetki kažejo, da je minilo 21 minut od trenutka, ko se zdi, da so reševalci prispeli na kraj dogodka, do trenutka, ko je reševalno vozilo končno prispelo pred kamero. To se je zgodilo ob 21.02.

Vse skupaj se je dogajalo le malo stran od hiše, kjer je Nichols prebival, še poročajo ameriški mediji.

Komentarjev 12
  • Kmodri 16:38 28.januar 2023.

    Grozljivo. Vsako prekomerno policijsko nasilje je obsojanja vredno! Pa naj bo to v ZDA ali pri nas.

  • puys 12:20 28.januar 2023.

    13% prebivslstva je odgovornih za 60% kaznivih dejanj. Črnuhi ja, isto bo z muslići po eu počasi.

  • Avatar Antikrist3
    Antikrist3 10:51 28.januar 2023.

    Vsi policaji na svetu so oboroženi psihopati! Podoben teror se je zgodil pod Janševo diktaturo v Ljubljani! A.C.A.B.