Svet
6470 ogledov

Brutalno so ju pretepli, jima grozili in ju okradli

napadena novinarka Profimedia
V Čečeniji so oboroženi napadalci danes hudo pretepli večkrat nagrajeno rusko preiskovalno novinarko Jeleno Milašino.

Napad se je zgodil med potjo z letališča v čečenski prestolnici Grozni, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Napadalci so ruski preiskovalni novinarski Jeleni Milašini zlomili prste, po vsem telesu ima brazgotine, občasno tudi izgublja zavest, je sporočila ruska nevladna organizacija Memorial, ki ji je od marca lani v Rusiji sicer prepovedano delovati.

Poleg Milašine so napadalci pretepli tudi odvetnika Aleksandra Nemova, ki je skupaj s preiskovalno novinarko potoval z letališča. "Brutalno so ju zbrcali, tudi v obraz, deležna sta bila groženj s smrtjo, grozili so jima tudi s strelnim orožjem. Vzeli so jima opremo in jo uničili," so na družbenih omrežjih zapisali v organizaciji Memorial.

Odbor proti mučenju, ki deluje v okviru Združeni narodov, je objavil fotografije Milašine s pobrito glavo in urezninami. Novinarji brez meja so izrazili ogorčenje nad napadom.

To ni bil prvi napad nanjo

Napad so potrdili pri neodvisnem ruskem časniku Nova Gazeta, kjer trenutno deluje novinarka. Iz časnika so sporočili tudi, da sta Nemov in Milašina v bolnišnici v čečenski prestolnici Grozni. Tam naj bi se sicer Milašina udeležila izreka sodbe Zaremi Musajevi, materi treh kritikov čečenskega vodje Ramzana Kadirova.

Nova Gazeta je lani sporočila, da je morala Milašina, po tem ko je prejela grožnje od čečenskih oblasti, začasno zapustiti Rusijo. Jelena Milašina sicer že več let poroča o kršenju človekovih pravic v Čečeniji. Leta 2020 so jo v Groznem ravno tako pretepli, ko je bila namenjena na sojenje ustvarjalcu, ki je posnel film kritičen do čečenskega vodje Ramzana Kadirova, je poročala britanska medijska hiša BBC.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 8
  • Avatar Leon
    Leon 07:28 05.julij 2023.

    Rumeni jopiči na delu .

  • Avatar Mark035
    Mark035 06:56 05.julij 2023.

    Še dobro, da ta novinarka ne živi na "zahodu", ker tukaj novinarje, ki se ne strinjajo z vladno politiko zaprejo v zapor, ali pa ubijejo.

  • Avatar Delavec93
    Delavec93 06:19 05.julij 2023.

    Julian Assange je v priporu in mu grozi dosmrtna ječa, ker je razkril vojne zločine ZDA.. Naj zahod najprej pospravi pred svojim pragom.