Svet
16 ogledov

Budimpešta jo je dobro odnesla

Budimpešta Reuters
Razmere v madžarski prestolnici Budimpešti se umirjajo. Evakuirati so morali 1.500 ljudi, ki prebivajo blizu obrežja Donave; še vedno veljajo izredne razmere.

Po poročanju madžarske tiskovne agencije MTI je gladina Donave v Budimpešti danes začela počasi padati, potem ko je v nedeljo zvečer dosegla rekordni nivo 8,91 metra.

Mestne oblasti so danes sporočile, da je največja prioriteta zaščita Margaretinega otoka na Donavi, strokovnjaki pa nenehno preverjajo nasipe zaradi morebitnih poškodb ob visokem vodostaju. Približno sedem tisoč prebivalcev prestolnice je ostalo brez električne energije.

"Nimamo poročil o katastrofalnih razmerah, situacija se počasi normalizira. Budimpešta bo zunaj nevarnosti do srede in upamo, da do takrat ne bo žrtev ali ranjenih," je danes na novinarski konferenci dejal župan Budimpešte István Tarlós.

Nevarnost na jug države

Madžarski premier Viktor Orban pa je na isti novinarski konferenci dejal, da je sistem nasipov na jugu Budimpešte dovolj močan, da zadrži poplavne vode. Opozoril pa je, da se je nevarnost poplav zdaj preselila na jug države, tveganje pa je največje v krajih Kisapostag, Baja, Bata in pri jezu Tass. Protipoplavne akcije bodo danes tako osredotočene na območjih južno od Budimpešte.

Madžarska se je za zdaj za razliko od drugih srednjeevropskih držav izognila obsežnemu poplavnemu opustošenju, ni pa bilo niti smrtnih žrtev ali huje ranjenih.

Najhujše poplave v zadnjem desetletju sicer že več dni povzročajo težave po Srednji Evropi, med drugim v Avstriji, Nemčiji, na Češkem in Slovaškem. Zahtevale so najmanj 18 življenj.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.