Svet
3947 ogledov

Bulčeva kategorično: Absolutno se ne strinjam!

Violeta Bulc Evropska komisija
Evropska komisarka Violeta Bulc je danes v Bruslju odločno zavrnila kritike v povezavi z arbitražno razsodbo.

Izpostavila je, da je po njenem jasnem zastopanju slovenskih stališč kolegij dvakrat sprejel jasno odločitev, da je arbitražno razsodbo treba spoštovati. To sta ji danes zatrdila tudi Jean-Claude Juncker in Frans Timmermans.

Na vprašanje, kako odgovarja tistim, ki so kritični, da v povezavi s stališči Junckerjeve komisije do arbitražne razsodbe ni storila vsega, kar bi lahko, se je komisarka odzvala z besedami: "S tem se absolutno ne strinjam."

Izpostavila je, da je obakrat, ko je bilo to možno, na kolegiju komisarjev jasno zastopala interese Slovenije ter pojasnila zgodovinski okvir in ozadje. Dvakrat je bil sprejet sklep, da morata državi razsodbo izvršiti, je poudarila.

Komisarka je še pojasnila, da se je danes pred začetkom kolegija pogovarjala s predsednikom Junckerjem in prvim podpredsednikom Timmermansom ter da je njuno sporočilo jasno: Evropska komisija pričakuje spoštovanje arbitražne razsodbe.

V tiskovni službi komisije so glede pogovora Junckerja in Bulčeve dejali le, da se "predsednik stalno pogovarja z vsemi komisarji".

Bulčeva je sicer danes ponovno pojasnila tudi, da mnenja pravne službe komisije, ki ga je v petek objavil nemški tednik Spiegel in ki potrjuje slovenska stališča, da gre pri nespoštovanju arbitražne razsodbe za kršenje pravnega reda EU, na kolegiju niso videli.

Zakaj vprašanja mnenja pravne službe ni uvrstil na sejo, Juncker danes ni pojasnil, je povedala Bulčeva in izpostavila, da urnik seje oblikuje predsednik sam.

Ob tem je izpostavila tudi, da je takrat obstajala tudi možnost, da komisija zavzame mnenje, ki bi bilo bolj neugodno od tega, da mnenja ni podala. O podrobnostih ni želela govoriti: "Ne želim komentirati notranjih procesov in pogovorov komisije."

Dejstvo je, da odločitev, ki bi bila za Slovenijo še slabša od tega, da komisija mnenja ni podala, ni bila sprejeta. In dejstvo je, da komisija še vedno zastopa zelo jasno uradno stališče, da od obeh držav pričakuje izvršitev arbitražne razsodbe.

Komisarka je še spomnila, da je zadeva na Sodišču EU. Stranki v obravnavi sta Slovenija in Hrvaška. Evropska komisija ni stranka v postopku, lahko pa je zaprošena, da poda svoje mnenje, je pojasnila.

Tolmačenj, da Juncker mnenja lastne pravne službe ni upošteval iz političnih razlogov, ker pripadata s hrvaškim premierjem Andrejem Plenkovićem isti evropski politični družini, desnosredinski Evropski ljudski stranki (EPP), Bulčeva ni želela podrobno komentirati.

Poudarila pa je, da se v Bruslju "že zelo opaža, da vstopamo v volilno leto". "Tudi komisarji pripadamo različnim političnim skupinam. Vabim vas, da vprašate neposredno politično skupino EPP, kakšno je njihovo stališče in zakaj ga zastopajo. Tudi predsednik Juncker je del te stranke in tudi v Sloveniji imamo kar nekaj poslancev, ki pripadajo tej isti politični skupini," je izpostavila.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 6
 • Avatar Leon
  Leon 14:45 20.september 2018.

  Problem izbire kandidatov za EU poslance je v sami slovenski zakonodaji ? Torej že v naprej je dogovorjeno,da bo v naslednjem mandatu kandidatka Romana Tomc in Zver ? Tomčeva je postavila tak pogoj ob kandidaturi za predsednika republike . Evropske ...prikaži večske poslance bi moralo izvoliti ljudstvo enako kot ustavne sodnike ,tako da ne bi bilo Pahorju nerodno zagovarjati svoje patrone .

 • Avatar Leon
  Leon 14:37 20.september 2018.

  @perhan63.... pozdravi mamo !

 • Spark 07:49 20.september 2018.

  [ Poudarila pa je, da se v Bruslju "že zelo opaža, da vstopamo v volilno leto". ] Ko upaš, da končno imamo načelno komisarko ugotoviš, da v isti sapi opravičuje to zahrbtno in gnusno tajno delovanje najvišjih predstavnikom EU z ...prikaži več bližajočimi volitvami. Več na: https://www.zurnal24.si/svet/bulceva-odlocno-zavraca-kritike-absolutno-se-ne-strinjam-316315 - www.zurnal24.si