Svet
380 ogledov

Bunker Billa Gatesa za primer konca sveta

Podzemni bunker Survival chic
Danes vse več bogatašev razmišlja o svojem preživetju v primeru jedrskega napada. Razmišljajo, kako preživeti v bunkerju, in ne samo to, kako živeti v čim večjem udobju. Nekateri, kot je Bill Gates, so si pod zemljo zgradili prave luksuzne trdnjave.

V gradnji jedrskih bunkerjev so nekateri odkrili tržno nišo. Eden takih je Robert Vicino, ki ima podjetje Vivos za gradnjo in upravljanje z luksuznimi bunkerji po vsem svetu.

"Bunker vašega očeta ali dedka ni bil pretirano udoben. Narejen je bil iz betona in jekla. Resnica je, da človeštvo v tako špartansko opremljenih bunkerjih dolgo ne bi moglo preživeti,“ pravi Vicino.

Luksuz pod zemljo

Vse več bogatašev se zato odloča za nakup luksuznih bunkerjev. Med njimi je tudi Bill Gates, šef računalniškega velikana, piše CNN. Gates je najel prav Vicina in njegovo podjetje, ki promovira zaklonišče xPoint, narejeno pod hribi Južne Dakote. V resnici bodo pri Vivosu zgolj preuredili nekdanje skladišče streliva ameriške vojske, ki so ga zapustili konec šestdesetih let prejšnjega stoletja. Po končanju del bo zaklonišče nudilo preživetje 5.000 osebam, vsak bunker pa bo lahko lastnik preuredil po svojem okusu. Strošek preureditve je od 25 tisoč evrov do 200 tisoč evrov. Cena je odvisno od količine prestiža. Podzemni kompleks sestavlja 600 bunkerjev, v načrtu pa je gradnja skupnega kina, učilnic, ambulante in telovadnice.

Še več luksuznih bunkerjev v Evropi

Za stranke, ki želijo še več prestiža Vivos ponuja Europa One. "To je Noetova barka sedanjosti," se hvalijo pri Vivosu. Ogromen kompleks v Nemčiji vključuje sistem vlakov za prevoz prebivalcev po celotnem zaklonišču. Prebivalci bi lahko obiskovali restavracije, kino predstave, na uporabo bi imeli bazen, številne bare in kavarne.

Če želite po jedrskem napadu živeti v luksuzu razmislite o Oppidumu na Češkem. Nekdaj je bil to skrivnostni projekt Sovjetske zveze in Češkoslovaške, gradili pa so ga deset let. Zdaj ga reklamirajo kot "največji svetovni bunker za milijarderje."

Preureditev še vedno ni zaključena, preliminarni načrti pa razkrivajo, da bo imel podzemni vrt, bazen za plavanje, sobo za kino projekcije in celo vinsko klet.

Komentarjev 6
  • Snežinko 10:07 01.oktober 2017.

    In to se seveda na veliko razglaša, torej so znane lokacije bunkerjev. Če bi res prišlo do tega bi vse te bunkerje zelo hitro našli in "demolirali" vsi ostali, ki ne bi imeli kaj jesti...

  • Kirka 09:38 15.maj 2017.

    TV je obvezen del opreme bunkerja, če bo vse šlo v maloro, bodo pravočasno obveščeni od vesoljcev.

  • moni.colnik 07:08 15.maj 2017.

    V Sloveniji bi 5 generacij čakal na gradbeno dovoljenje za tak objekt. Joc Pečečnik za nogometni stadion 1 generacijo.