Svet
17 ogledov

Burke: Gre za nevaren presedan

Žurnal24 main
Medtem ko je Amnesty International kritična do prepovedi nošenja burk v Belgiji, Avstrijci podpirajo prepoved.

Mednarodna nevladna organizacija za človekove pravice Amnesty International je kritična do prepovedi javnega nošenja muslimanskih oblačil burk in nikab, ki jo je včeraj izglasoval spodnji dom belgijskega parlamenta.

Kot je poudaril David Nischols iz Amnesty International, zakon o prepovedi burk spodbuja diskriminacijo žensk, čeprav naj bi se prav proti njej boril. Poleg tega po njegovih besedah zakon krati pravico posameznikov do pravice izražanja in svobode vere. "Gre za zelo nevaren presedan za ostale evropske države," je še menil Nichols.

Belgija prepovedala prva
Če bo prepoved potrdil še zgornji dom belgijskega parlamenta, bo Belgija prva evropska država, kjer bo v javnosti prepovedano nositi burke, ki zakrivajo celotno telo, in nikabe, ki zakrivajo ves obraz razen oči.

Prepoved, ki jo mora sicer potrditi še belgijski senat, je obsodil tudi muslimanski svet v Belgiji. Podpredsednica muslimanskega sveta v Belgiji Isabelle Praille je poudarila, da se "zakon bori proti prikaznim". "Po mojem mnenju burk v Belgiji ni, ampak so predvsem v Afganistanu," je dejala.

Avstrijci pozdravljajo prepoved

Avstrijski svobodnjaki (FPÖ), ljudska stranka (ÖVP) in Zavezništvo za prihodnost Avstrije (BZÖ) pa so prepoved javnega nošenja burk v Belgiji pozdravili. Generalni sekretar FPÖ Herbert Kickl se je ob tem zavzel, da bi morali muslimanska oblačila, ki zakrivajo žensko telo, prepovedati tudi v Avstriji. Evropski poslanec Andreas Mölzer pa je odločitev spodnjega doma belgijskega parlamenta označil za "signal proti islamizaciji Evrope".

Dovoljenje izjeme, kazen tudi zapor

Nošenje burk in nikab bo prepovedano na ulici, parkih, športnih igriščih in javnih zgradbah. Izjeme bodo dovoljene le v primeru določenih praznovanj, če to odobrijo lokalne oblasti. Zakon v primeru kršitve predvideva od 15 do 25 evrov kazni oziroma do sedem dni zaporne kazni, razen v primeru policijskega dovoljenja za nošnjo teh oblačil.

Belgijski politiki trdijo, da je glavni razlog za prepoved zagotovitev varnosti na javnih mestih, kjer bi morala biti omogočena prepoznavnost ljudi. Po mnenju kritikov pa gre zgolj za populistične ukrepe.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.