Svet
19 ogledov

Burke v Franciji čaka popolna prepoved

(Foto: EPA) Žurnal24 main
Francoska vlada pripravlja zakon o popolni prepovedi nošenja muslimanskih oblačil, ki zakrivajo ženski obraz in telo, na vseh javnih krajih.

Zakon bo na rešetu poslancev maja, gre pa za prvi korak predsednika Nicolasa Sarkozyja k popolni prepovedi muslimanskih oblačil, ki zakrivajo ženski obraz. Tiskovni predstavnik francoske vlade Luc Chatel je danes pojasnil, da je nošenje tovrstnih oblačil znak zapiranja družbe in zavračanja francoskih vrednot.

Francoski državni svet, ki presoja, ali je posamezna zakonodaja v skladu z ustavo, je sicer konec marca vlado opozoril pred tovrstno prepovedjo, saj bi znala biti v nasprotju z ustavo in evropskim pravnim redom.

Belgija bo prva
Sicer pa bo verjetno Belgija prva evropska država, ki bo prepovedala burke in nikabe v javnosti. Belgijski parlament bo o popolni prepovedi tovrstnih oblačil v javnosti razpravljal v četrtek, po pričakovanjih pa jo bo tudi sprejel, saj sta o tem soglasni tako vlada kot opozicija.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.