Svet
187 ogledov

Burne reakcije zaradi homoseksualne premierke

Ana Brnabić EPA
Srbija je dobila novo premierko, Ano Brnabić. Med državljani njeno imenovanje dviguje precej prahu predvsem zato, ker je deklarirana lezbijka, poleg tega je njeno poreklo hrvaško. Gre za komaj peto vodjo vlade na svetu, ki odkrito priznava svojo spolno usmerjenost.

Odločitev srbskega predsednika Aleksandra Vučića, da mandat za sestavo nove vlade zaupa ministrici državne uprave in lokalne samouprave Ani Brnabić, je v Srbiji izzvala ostre reakcije v opoziciji, nezadovoljstvo se - poročajo srbski mediji - čuti tudi znotraj njegove Srbske napredne stranke.

"Znotraj stranke se čuti razkol. Za številne je odločitev presenečenje. Težko, da bodo vsi predstavniki stranke glasovali za Brnabićevo," je za srbske medije omenil vir znotraj Vučićeve stranke.

Konzervativni del opozicije Vučiću očita, da je pokleknil pred Washingtonom, da imenovanje Brnabićeve ni njegov izbor, pač pa odločitev, ki mu jo je vsilil zahod. "Ana Brnabić uživa večje zaupanje zahoda kot Vučić, zato mora predsednik storiti to, kar so mu naročili," je ocenil Vučićev protikandidat na nedavnih predsedniških volitvah Boško Obradović. Dodal je, da je mandatarka za sestavo vlade vse življenje delala za tuje družbe in nevladne organizacije.

Vučić sam je včeraj za srbske medije priznal, da odločitev ni bila lahka ter pri tem poudaril, da ne gre za poraz njegove Srbske napredne stranke, niti za koga drugega, pač pa da je želel najti najboljšo rešitev.

Študirala v Ameriki

41-letna nekdanja menedžerka bo prva ženska, ki bo vodila srbsko vlado, ministrsko mesto je prvič zasedla šele pred enim letom. Njeno imenovanje je takrat kritizirala tudi srbska pravoslavna cerkev, saj je bila Brnabićeva prva lezbijka, ki je postala ministrica, navaja STA.

Brnabićeva se je rodila leta 1975 v Beogradu. Diplomirala je iz poslovne administracije na univerzi Noorthwood v ameriškem Michiganu, magistrirala pa iz marketinga na univerzi Hull v Veliki Britaniji. V Srbijo se je vrnila leta 2001, kjer je delala za različna ameriška svetovalna podjetja, ki so delala na projektih razvoja lokalne samouprave, ki so se financirala iz ameriške razvojne pomoči.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 12
  • kapibara 07:43 17.junij 2017.

    ZokoviĆ nam jih podtrura tu, njegovi pa sami sebi..

  • kapibara 07:43 17.junij 2017.

    Za kaj pa si omenil samo ta dva

  • krtmen1 16:39 16.junij 2017.

    "Gre za komaj peto vodjo vlade na svetu, ki odkrito priznava svojo spolno usmerjenost"Komaj peta - pa kaj, bi jih moral bit 150 od 200 - a to bi bilo potem vam normalno.