Svet
1084 ogledov

Burno soočenje Macrona in Le Penove

Emmanuel Macron Marine Le Pen soočenje Epa
Francoski predsednik Emmanuel Macron in njegova tekmica v drugem krogu predsedniških volitev, skrajno desna Marine Le Pen, sta izmenjala stališča na edinem soočenju kandidatov za predsednika pred nedeljskim glasovanjem. Ob številnih domačih temah sta se udarila tudi o vojni v Ukrajini in odnosu Le Penove do Rusije ter o pogledih na EU.

Prvo vprašanje na soočenju je bilo, kakšen predsednik oziroma predsednica bosta. Marine Le Pen se je prikazala kot alternativa za tiste, ki so "trpeli" v Macronovem petletnem mandatu. Ob trditvah, da so razmere v državi in družbi slabe in zaskrbljujoče, je napovedala, da bo predsednica "demokratičnega preporoda" in predsednica "vsakdana, pomena in vrednosti dela, kupne moči, sloge med Francozi, pravičnosti in družbenega miru".

Emmanuel Macron je po drugi strani zatrdil, da bo Francija močnejša, če bo znala odgovoriti na okoljske izzive. Po njegovem prepričanju mora tako država postati "velika ekološka sila 21. stoletja", kar je verjetno poskus privabljanja volivcev, ki so v prvem krogu glasovali za levičarja Jean-Luca Melenchona. Napovedal je tudi, da bo v svojem drugem mandatu še okrepil Evropo, življenje Francozov pa izboljšal z velikimi projekti in spremembami v javnem sektorju, na primer v šolstvu in zdravstvu.

Na soočenju sta tekmeca izmenjala poglede in obljube na različnih področjih ekonomske in socialne politike, zdravstva, izobraževanja, pokojninskega sistema, priseljevanja, varnosti, energetske oskrbe, boja proti podnebnim spremembam idr.

Kako rešiti problem naraščajočih cen energije in hrane

Ena od osrednjih tem predvolilne kampanje je vprašanje kupne moči v luči naraščajočih cen energije in tudi hrane v zadnjih mesecih. Le Penova je napovedala, da bo z mešanico ukrepov, med katerimi sta v ospredju znižanje DDV na energente in ničelna obdavčitev sto bistvenih vsakodnevnih izdelkov, Francozom "mesečno vrnila od 150 do 200 evrov kupne moči".

Macron je medtem v predstavitvi svojih predlogov za ohranitev kupne moči kot boljšo možnost izpostavil vztrajanje pri regulaciji cen plina in elektrike, ki jo je pred meseci vpeljala vlada, izpostavil pa je tudi uspehe pri zniževanju brezposelnosti, kar vidi kot najboljše orožje za izboljšanje blaginje.

Burna razprava o odnosu do Rusije

V prvem delu na trenutke burnega soočenja sta se Macron in Le Penova udarila tudi na temo ruskega napada na Ukrajino in odnosa Le Penove do Rusije ter o pogledih na prihodnost EU.

Ker Le Penovo bremenijo očitki o različnih, tudi finančnih, povezavah z Rusijo in režimom Vladimirja Putina, jo je Macron obtožil, da je od Putina in ruskih oblasti odvisna. Pri tem je izpostavil posojilo, ki ga je njena stranka najela pri ruski banki. Očital ji je, da zaradi te finančne odvisnosti kot predsednica države ne bi mogla zastopati interesov Francije, saj so interesi nje in stranke povezani z Rusijo. Omenil je tudi njeno ravnanje po ruski priključitvi Krima leta 2014, ki ga ni obtožila in ga je sprejela kot dejstvo.

Le Penova je na Macronove očitke odgovorila, da so "neresnični in zlonamerni". Zatrdila je, da je morala stranka posojilo v tujini najeti zaradi sistema, ki ji je onemogočal zadolžitev pri domačih bankah. Predsedniku je navrgla, da je tudi sam večkrat v zadnjih letih sprejel Putina.

Glede vojne v Ukrajini je po tistem, ko je Macron branil dosedanje ravnanje Francije, jasno povedala, da izraža polno solidarnost z ukrajinskim ljudstvom in da je ruski napad na državo nesprejemljiv. Strinjala se je z vsemi oblikami pomoči Ukrajini, pri vprašanju sankcij Zahoda proti Rusiji pa je opozorila, da si Francija in Evropa s tem ne bi smeli škoditi v vse bolj kompleksnem svetu in da Rusije ne bi smeli potisniti v objem Kitajske.

Emmanuel Macron Marine Le Pen soočenje | Avtor: Epa Epa

Na različnih bregovih tudi glede odnosa do EU

Še ena pereča tema, ki ločuje kandidata, je odnos do EU. Le Penova je ponovila, da se za razliko od Macrona, "ki govori o evropski, ne francoski suverenosti" sama ves čas zavzema za Evropo narodov. Macronu je očitala, da se ne bori za nacionalne interese, zavzela se je tudi za nacionalno preferenco pri zaposlovanju.

Macron ji je odgovoril, da bi to pomenilo konec notranjega trga EU, ki temelji tudi na prostem pretoku delovne sile. Zatrdil je, da se v svojih prizadevanji na ravni unije bori za francoske interese znotraj okvira evropskega pravnega reda in evropskih ustanov, medtem ko se Le Penova dejansko zavzema za izstop Francije iz EU, čeprav tega zdaj za razliko od preteklosti ne želi jasno povedati. Dejal je, da sam jasno pove, "kaj je blago, ki ga prodaja volivcem", medtem ko ona ne.

Le Penova je odgovorila, da izstopa iz unije noče, želi pa povezavo temeljito spremeniti v smislu povezave suverenih držav, kar je koncept, ki ga zagovarjata na primer tudi Madžarska in Poljska. Macron je medtem zatrdil, da verjame v Evropo in francosko-nemški par kot njen temelj. "Naša suverenost je nacionalna in evropska," je prepričan. "Evropske suverenosti ni, saj tudi ni evropskega naroda," odgovarja Le Penova.

Soočenje je po ocenah analitikov pomembno predvsem za Le Penovo, saj ta v javnomnenjskih anketah v zadnjih dneh počasi, a vztrajno izgublja podporo. Macronu ankete kažejo, da bi utegnil v nedeljo dobiti od 54 do 56 odstotkov glasov, njegovi tekmici pa prikazujejo podporo med 44 in 46 odstotki. A kljub temu tekma ostaja odprta, veliko vprašanje je predvsem, kako bodo glasovali Melenchonovi volivci.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 1
  • Norma_Ouellette 09:06 21.april 2022.

    Google je plačal od 400 do 800 dolarjev za dnevno spletno delo od doma. Prvi mesec sem od Googla doma prejel 21.758 $, prejšnji mesec pa sem plačal 29.467 $ za 3-urni delovnik. To naredim ............ >>>>>>>>>> 𝑾𝒘𝒘.𝑱𝒐𝒃𝒛𝑪𝒂𝒓𝒕.𝑪𝒐𝒎