Svet
4 ogledov

Bush brani vodno deskanje

George Bush v svojem prvem televizijskem intervjuju po odhodu iz Bele hiše brani svoje odločitve in utemeljuje uporabo tehnike mučenja, poznane kot vodno deskanje.

V svojem prvem intervjuju po odhodu iz Bele hiše, dan pred izdajo knjige Decision Points (Točke odločitve), je George W. Bush dejal, da je bila ameriška invazija na Irak leta 2003 pravilna odločitev, čeprav v državi niso našli orožja za množično uničevanje. "Svet je gotovo boljši brez Sadama Huseina na oblasti," je poudaril in dodal, da 25 milijonov Iračanov zdaj lahko živi svobodno.

Opravičil se ne bo
Na vprašanje novinarja NBC Matta Lauerja, ali bi, če bi takrat vedel to, kar ve danes, ravnal drugače, je odgovoril, da je to "zelo hipotetično vprašanje". Prepričan je, da opravičila zaradi posredovanja v Iraku ne dolguje. "To bi pomenilo, da priznavam, da je bila odločitev za napačna," je dejal. "Ne verjamem, da je bila odločitev napačna."

V svojih spominih opravičuje tehniko mučenja, poznano pod imenom vodno deskanje, s katero so z vzbujanjem občutkov utapljanja Američani zasliševali teroristične osumljence. "Tako vam bom povedal. Z uporabo te tehnike smo rešili življenja," je Bush dejal v televizijskem intervjuju. "Moja naloga je bila zaščititi Ameriko in to sem storil," je povedal in pozval ljudi, naj preberejo knjigo in sprejmejo svoje lastne zaključke.

Simulacija tehnike mučenja, poimenovane vodno deskanje, pri kateri poskušajo pri zaslišanem vzbuditi občutke utapljanja. (Foto: Reuters)

Bush se je pojavil na televiziji v ponedeljek zvečer, na dan pred izdajo svojih spominov. Po odhodu iz Bele hiše januarja 2009 je ostal v senci političnega dogajanja, nepopularen tako v ZDA kot v tujini. Nekajkrat ga je bilo mogoče opaziti na gospodarskih konvencijah in skupaj z Billom Clintonom zaradi zbiranja sredstev za odpravljanje posledic potresa na Haitiju. Njegovo javljanje v javnosti naj bi bilo zdaj pogostejše, saj načrtuje turnejo za predstavitev in promocijo knjige, ki bo po njegovem mnenju osnova za delo zgodovinarjev za ocenjevanje njegovega dela v Beli hiši.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.