Svet
10 ogledov

Bush Brownu že podelil lekcijo

Bush se je iz Slovenije odpravil v Nemčijo, nato pa je obiskal še Italijo, Vatik Žurnal24 main
George Bush, ki ga je že sprejela kraljica Elizabeta II., je prek medijev britanskega premierja Browna opozoril na morebitne posledice umika britanskih vojakov iz Iraka.

Bush je s soprogo Lauro pristal na letališču Heathrow, nato pa so ju s helikopterjem odpeljali v grad Windsor na jugozahodu britanske prestolnice, kjer ga je že sprejela Elizabeta II.

Predsednika ZDA bo nato na Downing Streetu sprejel tudi Brown, nato bo sledila večerja, v ponedeljek pa se bosta voditelja srečala še na političnih pogovorih. V ospredju pogovorov bodo po poročanju dpa Irak, Iran in svetovno gospodarstvo.

Bush že namignil na Irak
Bush je za medije še dejal, da zaupa britanskemu premierju, da bo pri vprašanju številčne moči vojaških enot zaupal vojaškim poveljnikom v Iraku, medtem ko je na vprašanje, kdaj se bo iz Iraka umaknila ameriška vojska, odgovoril, da za to še nimajo izdelanega natančnega časovnega načrta.

"Veselim se pogovora z njim o tem vprašanju," je dejal ameriški predsednik, ki se bo z Brownom sestal v Londonu.

Ameriški predsednik zaradi izgub v Iraku čuti "osebno bolečino – ne glede na to, ali gre pri tem za vojake ali nedolžne civiliste". Prav tako niti ameriški niti britanski vojaki ne bi namerno ubili nedolžnih civilistov, je še dodal Bush.

Evropska turneja se počasi končuje
Bush sicer sklepa svojo zadnjo evropsko turnejo, v sklopu katere se je na začetku tedna na Brdu pri Kranju udeležil vrha EU–ZDA, nato pa obiskal še Nemčijo, Italijo, Vatikan in Francijo. Iz Pariza je že odpotoval v Veliko Britanijo, sledil bo obisk Severne Irske, kjer bo tudi sklenil svojo zadnjo evropsko turnejo pred odhodom iz Bele hiše januarja 2009.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.