Svet
7 ogledov

Bush hoče denar za hrano

Namesto pomoči Izraelu se je George Bush odločil za odobritev skrivne akcije sab Žurnal24 main
Ameriški predsednik George Bush je pozval ameriški kongres, naj zagotovi dodatnih 770 milijonov dolarjev za hrano.

Pred iztekom mandata želi George Bush poskrbeti, da bo ameriški kongres zagotovil denar za hrano. Položaj v svetu je zaskrbljujoč, saj cene hrane rastejo v nebo, v številnih državah pa ljudje bijejo boj za preživetje. Njegova zahteva po dodatnih 770 milijonih dolarjev je prišla le dva tedna po tem, ko so ZDA namenile 200 milijonov dolarjev za nakup pšenice, katere cena se je močno zvišala.

"To je samo začetek naših prizadevanj," je pred dvema tednoma dejal Bush. "Mislim, da moramo narediti še več." Hitro ukrepanje je obljubila tudi Nancy Pelosi, predsednica predstavniškega doma ameriškega kongresa.

Večina pomoči bo namenjena afriškim državam, kjer so razmere že dolgo časa zelo zaskrbljujoče. "V najrevnejših državah v nebo rastoče cene lahko pomenijo razliko med dnevnim obrokom in dnevom brez hrane," je dejal Bush.

Rast občutile tudi ZDA
Rastoče cene občutijo tudi ameriški potrošniki, ki se na pristojne že obračajo z zahtevo po povečanju števila bonov za hrano. Od leta 2001 se je njihovo število povečalo že za 76 odstotkov. Povprečen Američan je lani v vsem letu za hrano porabil 1926 dolarjev (približno 1220 evrov), kar je bilo 4,2 odstotka več kot predlani. Oblasti pa že napovedujejo, da se bo letos vsota denarja, namenjena hrani, povzdignila na 2012 dolarjev na leto (približno 1270 evrov). V zadnjem letu so se najbolj zvišale cene jajc, mleka in moke, so še sporočile ameriške oblasti.


Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.