Svet
3 ogledov

Bush predstavil vzroke finančne krize

Namesto pomoči Izraelu se je George Bush odločil za odobritev skrivne akcije sab Žurnal24 main
Ameriški predsednik George Bush je sinoči v televizijskem nagovoru Američanom opisal trenutno finančno krizo in pozval kongres, naj sprejme načrt za proračunsko posredovanje v krizi.

"Brez takojšnjega ukrepanja kongresa lahko Amerika zdrsne v finančno paniko," je dejal George Bush in posvaril, da bodo uničeni pokojninski prihranki, povečalo se bo propadanje hipotek, ukinjala se bodo delovna mesta in začela se bo dolga in boleča recesija. Bela hiša se zelo dobro zaveda panike, ki je zajela ne le velike igralce na ameriškem finančnem trgu, temveč se je razširila tudi med povprečnimi državljani. Slednji se bojijo, da bodo ostali brez domov in pokojnin in ne bodo mogli več zaprositi za posojila za hiše, avtomobile in šolnine.

Odločitev o 700-milijardnem svežnju je zdaj v rokah kongresa, ki ga je Bush pozval, naj podpre zakon, ki bo finančnemu ministrstvu omogočil, da bo z denarjem davkoplačevalcev od hipotekarnih bank odkupil slaba posojila, pomiril strahove in povrnil zaupanje vlagateljev. Predsednik Bush je pred govorom povabil danes na srečanje v Belo hišo oba predsedniška kandidata, demokrata Baracka Obamo in republikanca Johna McCaina, ter ključne kongresne voditelje, ki bi poskušali priti do sporazuma. Obama in McCain sta povabilo sprejela, prav tako kongresniki.

McCain napovedal prekinitev kampanje
Republikanski kandidat za predsednika John McCain je včeraj povedal, da začasno prekinja svojo kampanjo in odhaja na Wall Street, da bi poskušal rešiti ameriško ekonomsko krizo. John McCain je zahteval, naj se datum debate, ki naj bi se odvijala v petek na Univerzi v Misisipiju z Barackom Obamo preloži, vendar slednji meni, da to ni potrebno. McCain ni pojasnil, ali začasna prekinitev kampanje pomeni tudi prekinitev oglaševanja ali le odpoved vseh javnih pojavljanj do nadaljnjega.

 

Republikanski kandidat John McCain je začasno prekinil kampanjo, da bi se posvetil reševanju gospodarske krize. © Reuters

 

McCain dvomi, da bo kongres pripravil načrt, vreden 700 milijard dolarjev, ki naj bi preprečil poglabljanje krize. "Čas je, da obe stranki rešita ta problem," je izjavil McCain. "Sestati se moramo kot Američani, ne kot republikanci ali demokrati. Sodelovati moramo, dokler kriza ne bo uspešno rešena," je še povedal. Dodal je še, da bi morali sprejeti zakon, ki bi se v prihodnje lahko kosal z "zgodovinsko krizo", kot jo je sam poimenoval.

"Čas se izteka, ukrepati moramo hitro in pravilno," je o krizi povedal Barack Obama. "To pomeni, da moramo vsi, tako republikanci kot demokrati, delati skupaj in iskati rešitev, ki bo zaščitila naše davkoplačevalce in ekonomijo."
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.