Svet
9 ogledov

Busha je napadel s čevlji

null Žurnal24 main
Tik pred koncem mandata je ameriški predsednik George Bush nenapovedano prispel v Irak. Na tiskovni konferenci so proti njemu leteli čevlji.

Nepričakovani obisk ameriškega predsednika Georgea Busha v Iraku je povsem v znamenju incidenta, ki se je pripetil med skupno tiskovno konferenco Busha in iraškega premiera Nurija al Malikija. Ko sta si sogovornika segla v roke, je nek iraški novinar v ameriškega predsednika zalučal čevlje. Ti Busha niso zadeli, varnostniki pa so moškega odstranili s prizorišča.

Bush se ni ustrašil, ampak se je celo pošalil, da je šlo za velike čevlje. Zatem je nadaljeval z novinarsko konferenco, kot da se ni nič zgodilo. Med drugim je poudaril, da "vojne še ni konec".

Nedeljski Bushev obisk Iraka, države, na katero so ZDA leta 2003 izvedle invazijo in v kateri imajo stacioniranih okoli 160.000 vojakov, je sicer četrti v zdaj že osemletni dobi predsedovanja ZDA. Republikanski predsednik se je v mezopotamski državi med drugim sestal z iraškim predsednikom Džalalom Talabanijem, ameriškim veleposlanikom Ryanom Crockerjem in poveljnikom ameriških oboroženih sil v državi, generalom Rayem Odiernom, poroča portal CNN.

"Prvič v zgodovini Iraka in resnično prvič v zgodovini regije suniti, šiiti in Kurdi sodelujete v procesu demokratične preobrazbe vaše države," je ob prihodu v državo Bush pohvalil umiritev prej stalno napetih razmer v državi v zadnjem letu. "Tako zelo sem hvaležen, da sem imel še pred iztekom predsedniškega mandata možnost vrniti se v Irak," je na srečanju z iraškim predsednikom Džalalom Talabanijem povedal Bush.

Talabani je Busha na drugi strani označil kot "našega velikega prijatelja", ki "je pomagal osvoboditi" Irak. "Zahvaljujoč njemu in njegovemu pogumnemu vodenju smo tu," je dodal Talabani.

Manj prostora za ameriško vojsko
Med obiskom sta Bush  in al Maliki podpisala sporazum o statusu ameriških oboroženih sil v državi, ki ga je pred kratkim potrdil iraški parlament. 31. decembra letos se namreč mandat OZN, ki ameriškim silam dovoljuje prisotnost v državi, izteče. Sporazum omogoča ameriški vojski, da v Iraku ostane še tri leta. Bushev svetovalec za nacionalno varnost Stephen Hadley je sporazum označil kot "izjemen dokument".

Sporazum bo vsaj na papirju omejil manevrski prostor ameriške vojske v državi, ki je do zdaj imela pravico do samostojnega izvajanja vojaških operacij v državi, prav tako pa je lahko zgolj na podlagi suma aretirala "sumljive" posameznike. Po novem bo za vsako ameriško operacijo potrebno soglasje iraške vlade. Irak bo v bodoče imel primarno pravico do izvajanja jurisdikcije, med drugim piše v sporazumu. Ameriška vojska bo lahko še naprej izvajala aretacije, vendar bodo iraški organi morali imeti dostop do pridržanih oseb.

Poniknilo 120 milijard
Medtem ko Bush v Iraku hvali napredek, je ameriško javnost razburilo tajno poročilo ameriške vlade, ki ga je objavil časnik New York Times. V poročilu piše, da je 117 milijard dolarjev, kolikor je Washington v zadnjih letih namenil za obnovo Iraka, poniknilo neznano kam. Med iraško vojno leta 2003 je bilo električno, vodovodno in telefonsko omrežje uničeno do dveh tretjin. Pet let kasneje je stanje infrastrukture na podobnem nivoju kot leta 2003. Milijardne injekcije naj bi še največ koristile zasebnim žepom. Poročilo še omenja, da sta katastrofalni izplen dotoka razvojne pomoči zakrivila razsuta iraška javna uprava in odsotnost ameriškega nadzora.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.