Svet
13 ogledov

Bushu še vedno ne verjamejo glede 11. septembra

9/11, arhivski posnetki, napad, teroristični napad, WTC, dvojčka, kolaps Žurnal24 main
Več kot 1.500 arhitektov in inženirjev, poleg njih pa v ločeni skupini še profesorji, tudi po desetih letih od napadov 11. septembra ne verjame v uradno resnico. V ZDA žive še različne teorije zarote.

"Če čudež opredelimo kot izjemo med znanstvenimi zakoni, posebej zakoni fizike in kemije, lahko rečemo, da je v uradni zgodbi ducat čudežev," je povedal David Ray Griffin, pisatelj ki javno dvomi v uradno različico dogodkov 11. septembra.

Pri agenciji AFP so našteli nekaj najbolj živih urbanih legend o 11. septembru.

  • Dvojčka se nista mogla sesuti zgolj zaradi udarca letala.
  • Izjemno hitro porušenje sedmega stolpa World Trade Centra, ki ga letalo sploh ni zadelo, nosi znake profesionalnega rušenja.
  • Trgovanje z delnicami, na katere je porušenje stolpov neposredno vplivalo, kaže na to, da so nekateri ljudje vnaprej vedeli, kaj se pripravlja.
  • V Pentagon je priletela ameriška raketa in ne letalo American Airlines na letu 77.
  • Letalo United Airlines na letu 93 na polje v Pensilvaniji ni strmoglavilo, ampak je izginilo, verjetno po tem, ko ga je sestrelilo lovsko letalo.

Bush letalstvo | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
Pred petimi leti narejena raziskava je sicer pokazala, da uradni različici ne verjame več kot tretjina Američanov. Kot piše AFP, sta prevladujoči teoriji dve, obe pa tako ali drugače s prstom kažeta na vlado oziroma administracijo predsednika Georgea Busha.

Prva teorija je, da so napad orkestrirali elementi v Bushevi administraciji (ali pa morda izraelski tajni agenti,) ki so v stavbe nastavili eksploziv in rakete, s katerimi so napadli World Trade Center in Pentagon. Druga je, da administracija napada sicer ni izvedla sama, da pa je zanj vedela in ni ukrepala.

O dvomih v uradno različico so zadnja leta posneli več dokumentarcev, še vedno pa obstajata skupina arhitektov in skupina akademikov, ki si prizadevajo za razkritje resnice za napadi.

"Busheva administracija je med vojno v Iraku vsekakor prirejala resnico, če ne že kar odprto lagala. Kako ji potem lahko zaupamo glede 11. septembra?" se sprašuje kalifornijska profesorica zgodovine Kathy Olmsted. "Ljudje težko verjamejo, da bi lahko19 ljudi, oboroženih z olfa noži, lahko povzročilo takšno škodo in ubilo toliko ljudi," pa opozarja profesor Rich Hanley, ki predava o medijih in popularni kulturi. Po njegovem mnenju teorije zarote odsevajo šok, ki so ga Američanom prizadejali napadi, še piše AFP.

Komentarjev 1
  • Naglas 09:51 01.september 2011.

    Bo, bo prišlo na dan vse ... in takrat se bo videl pravi blišč družine Bush!