Svet
5 ogledov

Butova vnovič v Pakistanu

Odvetniki so se pred vrhovnim sodiščem tudi danes spopadli s policijo. Žurnal24 main
Pakistan zavrača očitke glede sklica izrednih razmer v državi. Nekdanja premierka Buto je že prispela v Pakistan, medtem pa se v državi nadaljujejo protesti zaradi uvedbe izrednih razmer.

Nekdanja pakistanska premierka Benazir Buto je prispela v Islamabad na pogovore z državnimi voditelji glede krize v državi. "Srečala se bom z voditelji drugih strank in z njimi razpravljala o trenutni situaciji ter z njimi začrtala skupno strategijo," je Butova povedala novinarjem, ko je zapuščala letališče v Karačiju. Poleg tega je poudarila, da "srečanja z Mušarafom ni na njenem urniku".

Pakistan zavrača kritike Zahoda
"Razumemo, da se številni naši prijatelji odzivajo na uvedbo izrednih razmer v državi, kar pa je v prvi vrsti notranja zadeva Pakistana," je dejal tiskovni predstavnik zunanjega ministrstva Mohamed Sadik"Predsednik poudarja, naj naši prijatelji pokažejo razumevanje razmer v državi in resnih izzivov, s katerimi se soočamo v obliki skrajnežev in terorizma," je dodal. Ameriški predsednik George Bush je namreč pakistanskega predsednika Perveza Mušarafa pozval k odpravi izrednih razmer in k čimprejšnji vrnitvi države k demokraciji. Ob tem pa ni napovedal nobenih ukrepov ZDA proti Mušarafu, ampak je poudaril njegovo vlogo trdnega borca proti skrajnežem.   

Že drugi dan protesti odvetnikov

Pakistanski predsednik kljub pozivom Zahoda h končanju izrednih razmer še vedno misli, da je storil prav. © AFP

 
Medtem se že drugi dan nadaljujejo protesti odvetnikov. V mestu Multan se jih je danes zbralo okrog 1000, policija pa jih je zaustavila s solzivcem in gumijevkami. 50 odvetnikov je policija aretirala tudi v Lahoreju, potem ko so že včeraj prav tako s solzivcem in gumijevkami v tem mestu ustavili velik protest. V mestu Pešavar je policija aretirala sedem pripadnikov stranke nekdanjega premierja Navaza Šarifa , ki so protestirali proti predsedniku Mušarafu, medtem ko se je 300 odvetnikov tam zbralo na mirnih protestih.

Datum volitev še vedno ni znan
Sicer je pakistanska vlada danes razpravljala o možnosti odložitve parlamentarnih volitev do treh mesecev, potem ko je predsednik Mušaraf v državi razglasil izredne razmere. "Še vedno nismo določili datuma volitev," je po srečanju povedal minister za informiranje Mohamad Ali Durani in dodal, da bo datum določen v najkrajšem možnem času in da bodo volitve poskušali izvesti čim prej. Durani je pojasnil, da je veliko odvisno prav od odločitve vrhovnega sodišča glede zakonitosti Mušarafove zmage na predsedniških volitvah, ki so potekale 6. oktobra.

Na razmere v državi pa se je odzval tudi odstavljeni vrhovni sodnik Iftikar Muhamad Čavdri in svoje rojake prek telefonskih linij pozival, naj rešijo ustavo. S tem je izzval oblasti, da so v nekaterih delih Islamabada prekinile telefonske zveze, ko je nagovarjal zbrane odvetnike. "Rad bi, da pravniki širijo moje sporočilo pakistanskemu ljudstvu. Prišel je čas, da prevladajo zakoni in ustava!" je povedal, preden so bile telefonske linije prekinjene.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.