Svet
7 ogledov

Butova znova v hišnem priporu

Pakistanska policija straži v ulici pred hišo Benazir Buto, da bi preprečila nad Žurnal24 main
Le nekaj ur pred načrtovanim torkovim protestnim shodom se je zdajšnja opozicijska voditeljica Benazir Buto vnovič znašla v hišnem priporu.

Po navedbah njene stranke naj bi Butovo zaprli v hišo v Lahoreju, poslopje pa je pod nadzorom policije. Butova je za torek napovedala protestni shod, imenovan Dolgi pohod za demokracijo , ki naj bi potekal iz Lahoreja v 290 kilometrov oddaljeni Islamabad. Njeno namero pa je še pred začetkom pohoda, tako kot pred dnevi, preprečila policija.

Benazir Buto poziva k pohodom za demokracijo v Pakistanu. © AFP

 
Opozicijska voditeljica, ki je napovedala, da se s pakistanskim predsednikom Pervezom Mušarafom zaradi uvedbe izrednih razmer in zatrtega sodstva ne namerava več pogovarjati, se je v hišnem priporu znašla že 9. novembra. V hišni pripor v Islamabadu so jo zaprli, da bi ji tako preprečili udeležbo na protestih v sosednjem Ravalpindiju, ki jih je pripravljala v znak nasprotovanja razglasitvi izrednih razmer v državi.

Mušaraf je izredne razmere razglasil 3. novembra. Odločitev za takšen ukrep je sprejel pred ključno odločitvijo pakistanskega vrhovnega sodišča o tem, ali bo njegova zmaga na predsedniških volitvah razveljavljena, ker je kandidiral v vojaški uniformi. Pakistansko vrhovno sodišče je razveljavilo uvedbo izrednih razmer, kar pa je vlada zavrnila.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.