Svet
19 ogledov

Buzek se je uklonil in odprl vrata

Buzek je doslej Olafu očital, da ta nima kompetenc pri preiskavah podkupljivih p Žurnal24 main
Evropski parlament je vendarle popustil in evropskemu uradu za bolj proti goljufijam (Olaf) dovolil preiskavo korupcijske afere, ki je odnesla tudi Zorana Thalerja.

Predsednik parlamenta Jerzy Buzek je pojasnil, da je temeljito analiziral razmere in se odločil, da Olafu dovoli "administrativno" preiskavo, ne pa tudi "kazenske". "V okviru administrativne preiskave Olafu ne morem dovoliti, da vstopi v pisarne evropskih poslancev. Poleg tega sem pozval k popolnemu spoštovanju imunitete članov parlamenta," je izjavil Buzek in izrazil pripravljenost na popolno sodelovanje s pristojnimi nacionalnimi organi, tudi do dostopa do pisarn in računalnikov očrnjenih poslancev, ko bo rešeno vprašanje njihove identitete.

"Za zaščito dokazov so pisarne članov parlamenta zaklenjene in zastražene, dokler ne bodo imele pristojne oblasti možnosti, da jih pregledajo," je še povedal Buzek. "Kot predsednik te institucije moram delovati kot varuh njenega dostojanstva," je poudaril.

Danes o novih standardih lobiranja
Kot je znano, je Sunday Times pred dobrimi 10 dnevi razkril imena treh evropskih poslancev, ki so bili pripravljeni vzeti podkupnino v zameno za vlaganje amandmajev k evropski zakonodaji. Med poslanci, ujetimi na videokamero raziskovalnih novinarjev, je bil tudi slovenski poslanec Zoran Thaler, ki je kandidiral na listi SD in je odstopil, ko se ni več mogel verodostojno braniti obtožb. Minulo nedeljo je časnik objavil ime še enega grešnika, precej pa naj bi jih imel še na "zalogi".

Konferenca predsednikov, torej Buzek in predsedniki političnih skupin v Evropskem parlamentu, bodo sicer danes podrobno razpravljali o zaostritvi standardov in pravil za sodelovanje z lobisti.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.