Svet
8 ogledov

Čaka ga ženski oddelek

(Foto: Reuters) Žurnal24 main
Do izročitve Sanaderja lahko minejo meseci ali celo leto dni. V Remetincu ga čaka devet kvadratnih metrov velika celica.

Četudi bi se lahko izročitev nekdanjega hrvaškega premierja Iva Sanaderja Hrvaški zavlekla, imajo v Remetincu po poročanju hrvaških medijev že vse pripravljeno na njegov prihod. Iz varnostnih razlogov sobe ne bo delil z nikomer in bo najverjetneje nameščen na oddelku za pripor, kjer kazen služi upokojeni hrvaški general Vladimir Zagorec.

Do Sanaderjevega prihoda na Hrvaško lahko minejo meseci ali celo leto dni, saj so njegovi odvetniki že napovedali pritožbe. Sanader si povratka v domovino namreč ne želi. "Pripravljen je priti na Hrvaško in odgovarjati na vprašanja, vendar je prepričan, da ga tam ne čaka pravično in pošteno sojenje," je dejal njegov odvetnik Goran Suić.

Predsednica Nacionalnega odbora Republike Hrvaške za sprejemanje pristopnih dogovorov z EU Vesna Pusić teh argumentov ne sprejema. "Hrvaško pravosodje mora še veliko postoriti, vendar bo Sanader doma imel pravično sojenje," je prepričana.

Hodnik bo delil z Zagorcem
Podrobnosti Sanaderjeve izročitve po navedbah hrvaškega notranjega ministrstva sicer še niso izdelane. Ko je pred tremi leti Avstrija izročila Zagorca, je predaja potekala pod strogim policijskim varovanjem in spremstvom Interpola. Ali bomo pri Sanaderju gledali podobne prizore, naj tako še ne bi bilo jasno. Bi pa lahko z Zagorcem Sanader delil isti hodnik.

Po izročitvi bo namreč nameščen v Remetincu, v devet kvadratnih metrov veliki celici na ženskem oddelku, brez pravice do mobitela in interneta, lahko pa bo imel televizijo, poroča Dnevnik.hr. Kot preostali bo imel pravico do dveurnega gibanja na dvorišču zapora in dostave hrane, če mu zaporniška ne bo všeč.

V upravi zapora po poročanju hrvaških medijev zatrjujejo, da ne bo imel privilegiranega statusa. "Zakonskim možnosti za dodeljevanje privilegijev ni," je povedal upravnik zapora Tomislav Kralj. "Naredili bomo vse, da se prepreči verbalno ali fizično nasilje ali kakršne koli druge negativne situacije."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.