Svet
2 ogledov

Cameron bi odločanje od EU vrnil državam

Britanski premier David Cameron. EPA
Težave v Evropi so priložnost, da Britanija preoblikuje odnos z Brusljem, je včeraj povedal David Cameron. Meni, da bi se moralo določeno odločanje iz Bruslja vrniti v britanski parlament.

Britanski konservativni premier David Cameron je še povedal, da Evropska unija (EU) pri številnih vprašanjih nima stika z realnostjo, vendar pa da izhod iz unije ni v britanskem nacionalnem interesu.

Kot poroča BBC, je kar 81 poslancev konservativne stranke prejšnji mesec v nasprotju z navodili vodstva stranke glasovalo za referendum o tem, ali naj Britanija ostane v EU.

"Pravico se imamo vprašati, kaj naj EU stori in česa ne, ter ustrezno ukrepati," je povedal Cameron. Poudaril je, da mora reforma po njegovem mnenju v smeri vračanja posameznih moči od EU nazaj k posameznim državam.

Komisija danes o bonitetnih agencijah

Evropska komisija pa bo danes sicer predlagala spremembe pravil za bonitetne agencije, ki pomembno vplivajo na reševanje dolžniške krize v območju evra. Njihove ocene evropskih držav in bank namreč pozorno spremljajo vlagatelji, posojilodajalci in vlade. Poleg tega bo komisija sprejela program svojih strateških prioritet za prihodnje leto, poroča STA.

Vse tri vodilne bonitetne agencije – Standard & Poor's, Moody's in Fitch – imajo sedež v ZDA, zato so se ob razmahu dolžniške krize pojavili pozivi k oblikovanju evropske bonitetne agencije, ki pa ga komisija vsaj za zdaj predvidoma ne bo predlagala.

Minuli teden je precej odmevala napaka Standard & Poors glede ocene Francije. V agenciji so namreč priznali, da so nekaterim strankam "zaradi tehnične napake" napačno sporočili, da so Franciji znižali njeno najvišjo možno bonitetno oceno, trojni A.

To so v Bruslju označili za "resen incident", ki je po njihovem mnenju še podkrepil potrebo po novih, strogih pravilih delovanja bonitetnih agencij, ki jih bo danes predstavil komisar za notranji trg Michel Barnier.

Ti predlogi naj bi predvideli zmanjšanje odvisnosti udeležencev na trgu od teh agencij, okrepitev konkurenčnosti in odpravo navzkrižja interesov, povečanje preglednosti njihovega delovanja in doslednost pri ocenjevanju državnih obveznic, še poroča agencija.

Komentarjev 1