Svet
3 ogledov

Cameron: Gaza kot taborišče

Cameron in Erdogan (Foto: EPA) Žurnal24 main
Britanski premier David Cameron je na obisku v Turčiji Gazo označil kot "zaporniško taborišče", Izrael pa pozval k odpravi blokade.

"Gaza ne more in ne sme ostati zaporniško taborišče," je poudaril Cameron po srečanju s turškim premierjem Recepom Tayyipom Erdoganom. Hkrati je dejal, "da smo kljub napredku še vedno v situaciji, ko je težko priti in težko oditi iz Gaze".

Kljub temu je Cameron izrazil razumevanje za izraelske varnostne zadržke, pri čemer je omenil raketne napade gibanja Hamas, ki nadzira Gazo, na Izrael. Ob tem je poudaril, da so neposredni pogovori med stranema pravi odgovor za rešitev konflikta.

Podprl je tudi turško pot v EU in se zavezal, da se bo "boril“ za njeno članstvo v povezavi in obenem izrazil jezo nad izredno počasnim približevanjem Turčije. Današnjo nastrojenost proti turškemu članstvu je primerjal s francoskim nasprotovanjem v 60. letih, ko je kandidirala Velika Britanija. Po njegovem mnenju nasprotnike vodijo predsodki in protekcionizem.

Cameron je sicer na dvodnevni obisk v Turčijo prispel v ponedeljek, na obisku pa ga spremlja zunanji minister William Hague.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.