Svet
20 ogledov

Cameron obljublja referendum

Britanski konzervativci pod vodstvom Davida Camerona so po volitvah v Evropski p Žurnal24 main
Vodja britanskih konservativcev David Cameron je napovedal, da bo ob zmagi na britanskih volitvah sklical referendum o Lizbonski pogodbi, če ta do takrat še ne bo ratificirana v vseh državah EU.

Cameronu se po parlamentarnih volitvah prihodnje leto obeta premierski stolček, kljub potrditvi Lizbonske pogodbe na petkovem referendumu na Irskem, pa je napovedal sklical referenduma.

 

Stara komisja ostaja

Lizbonska pogodba bo začela veljati šele po novembru, ko se trenutni Evropski komisiji izteče mandat, kar pomeni, da bo komisija v zasedbi, kakršni je sedaj, ostala na položaju še nedoločeno časovno obdobje, je dejal predsedujoči EU, švedski premier Fredrik Reinfeldt. Novi-stari predsednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso je ob potrditvi v Evropskem parlamentu napovedal, da "bodo komisarji določeni, ko bo jasno, katero pogodbo bomo imeli".

Razočarani in jezni
"Hočemo imeti referendum," je dan pred začetkom kongresa njegove stranke v Manchestru Cameron dejal v pogovoru za televizijo BBC. "Menim, da bodo ljudje v tej državi razočarani in jezni, da je lahko Irska dvakrat glasovala o pogodbi, ki spreminja način našega vodenja, mi pa nismo mogli o njej glasovati niti enkrat," je poudaril Cameron.

Kot je pojasnil, je težava Lizbonske pogodbe v tem, da "jemlje pooblastila državam in jih centralizira v Evropi", ob čemer je izrazil mnenje, da to ni pravi pristop. Obenem pa se je Cameron vztrajno izogibal vprašanjem, kaj bo storil, če konservativci dejansko zmagajo na volitvah, pogodbo pa bosta do takrat že ratificirali tudi Poljska in Češka.

Čakanje na Češko
Čeprav sta parlamenta Poljske in Češke pogodbo že sprejela, jo morata sedaj podpisati še oba predsednika. Poljski predsednik Lech Kazcynski je že napovedal, da bo po irskem "da" pogodbo kmalu podpisal, zapleta pa se na Češkem, kjer ustavno sodišče zaradi pritožbe skupine senatorjev znova razsoja o pogodbi, češki predsednik Vaclav Klaus pa je do razsodbe ne sme podpisati.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.