Svet
61 ogledov

Cameron se je potopil do najgloblje točke

DEEPSEA-CAMERON
1/2
Reuters
James Cameron, hollywoodski režiser, ki se je v morske globine potapljal že v času snemanja filma Titanik, se je tokrat potopil še globlje.

James Cameron se je s podmornico potopil do najgloblje točke pod površjem planeta, do Marianskega jarka, ki na najnižjem izmerjenem mestu sega 11,034 kilometra pod gladino Tihega oceana.

Pod vodo, kjer je ostal kar tri ure, se je odpravil sam, s posebno podmornico, imenovano Deepsea Challenger. Opremljen je bil tudi z lučmi in kamerami, da je lahko posnel globino.

To je drugi potop do najgloblje točke na svetu. Prvi se je leta 1960 na dno spustil Jacques Piccard, švicarski oceanograf. Na dnu oceana je ostal le 20 minut, težave pa je imel tudi z razgledom, saj je pristal v mulju.

Pred odhodom je Cameron za BBC dejal, da se bodo s potopom izpolnile njegove sanje. "Odraščal sem v času, ko so ljudje živeli kot v znanstveni fantastiki. Ljudje so se odpravili na Luno, raziskovali so ocean."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.