Svet
8 ogledov

Cameron se zagovarja pred poslanci

London, Big Ben Shutterstock
Zaradi britanskega veta na predlagane spremembe evropske pogodbe se mora premier David Cameron zagovarjati pred parlamentarci. Laburisti in liberalci prvemu ministru očitajo, da Britanijo vodi v izolacijo.

Po poročanju spletnega BBC-ja je v Westminstrski palači precej nezadovoljstva nad britanskim soliranjem na vrhu Evropske unije. David Cameron je sicer pred odhodom v Bruselj trdil, da bo s svojo držo zagovarjal interese kraljestva, vendar so predvsem laburisti prepričani, da premierju ni uspelo zaščititi britanskega finančnega sektorja. Cameron naj bi po mnenju opozicije in tudi dela liberalcev Veliko Britanijo celo osamil.

Nekdanji zunanji minister in laburistični poslanec David Miliband meni, da je Cameronovo posnemanje Churchillovega soliranja napačno. Za BBC-jev radio 4 je uradno britansko stališče označil za boj proti sebi. Potezo v Bruslju je označil za podobno napako kot britansko odločitev iz leta 1958, ko se London (še) ni želel pridružiti ustanoviteljicam kasnejše Evropske unije. Po Milibandovem prepričanju je Velika Britanija zdaj brez glasu. Uporabili naj bi zgolj fantomski veto proti fantomski grožnji. Zato od premierja zahteva pojasnila. Laburisti sicer domnevajo, da je Cameron svojo blokado uresničil pod vplivom evroskeptičnega krila konservativne stranke, ki je prevzelo pomembno vlogo pri odločanju.

Koalicija pred razpadom zaradi stališč do EU?

Predstavnica koalicijskih liberalnih demokratov, baronica Tonge, vidi potezo kot neusklajeno in člane liberalne stranke naj bi po njenem minevalo potrpljenje s koalicijo. BBC-jev komentator Nick Robinson ob tem meni, da je zaradi odnosa vrha vlade do evropskih tem zdaj koalicija že razdeljena na dva dela: na stranko, ki vidi britanski veto kot začetek izgubljenega odnosa z Evropsko unijo, ter stranko pod vodstvom moža, ki želi nadaljevati boj in se boriti znova in znova, da bi se razmere popravile. Ob tem se politični analitiki sprašujejo, ali si katera od obeh strani znotraj koalicije sploh še želi vztrajati v tem položaju.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.