Svet
31 ogledov

Carigrad pretresel smrtonosni samomorilski napad

Samomorilski napad v Istanbulu
1/5
EPA
Najmanj pet smrtnih žrtev in okoli 36 ranjenih, iz našega Ministrstva na zunanje zadeve sporočajo, da med žrtvami ni Slovencev.

V Carigradu je danes na priljubljeni nakupovalni ulici blizu osrednjega trga Taksim odjeknila močna eksplozija. Šlo je za samomorilski napad, ki je - vključno z napadalcem - terjal najmanj pet smrtnih žrtev, povzemajo tuje tiskovne agencije. Med žrtvami so tudi tujci, med njimi po zagotovilih našega zunanjega ministrstva ni Slovencev.

Eksplozija je odjeknila na ulici Istiklal, ki je s trgovinami in restavracijami ob koncih tedna običajno polna pešcev.

Lokalne oblasti trenutno navajajo pet smrtnih žrtev, med katerimi je tudi napadalec. Viša se tudi število ranjenih; po navedbah istanbulskega guvernerja Vasipa Sahina jih je najmanj 20, od tega so številni utrpeli hujše poškodbe, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Po poročanju medijev naj bi bili med ranjenimi tudi tuji državljani.

Zaprti zaradi terorističnih groženj

Na prizorišče napada so odhitela številna vozila reševalnih služb, rešilci so številne odpeljali v bolnišnice. Dostop do ulice je policija zaprla.

Dpa je ob tem spomnila, da so bila ta teden zaprta nemška diplomatska predstavništva in šole v Istanbulu in Ankari zaradi "konkretnih" terorističnih groženj, ki naj bi prišle s strani Islamske države. Za ponedeljek so sicer napovedali ponovno odprtje.

Turčijo v zadnjem obdobju pretresajo številni napadi. V nedeljo je bil krvav teroristični napad izveden v Ankari, ubitih je bilo 35 ljudi. Odgovornost so prevzeli Kurdistanski sokoli svobode (TAK), ki naj bi bili povezani s prepovedano Kurdsko delavsko stranko (PKK).

TAK je sicer odgovornost prevzel tudi za podoben bombni napad v Ankari prejšnji mesec, v katerem je bilo ubitih 29 ljudi. PKK trdi, da nad TAK nima nadzora.

Danes je tiskovna agencija Anatolia poročala, da je turško sodišče zaradi domnevne povezave z napadom 13. marca pridržala pet ljudi. Obtoženi so "napada na turško enotnost in na turške ljudi", povzema francoska tiskovna agencija AFP.

Carigrad je sicer hujši teroristični napad nazadnje pretresel januarja, ko je samomorilski bombni napadalec ubil 12 turistov. Tudi takrat so oblasti odgovornost za napad pripisale Islamski državi.

Nasilje, ki se krepi od lanskega poletja, je močno prizadelo turški turistični sektor.

Komentarjev 2
  • h3o 15:13 19.marec 2016.

    Slovenski rudećkoti bi radi take kulturne običaje tudi v sloveniji...

  • Avatar čavez
    čavez 13:34 19.marec 2016.

    dragec častim ti letalsko v Istanbul samo v eno smer.