Svet
57 ogledov

Carinska vojna med Hrvaško in Srbijo

Srbski mediji 24sata
Odnosi med Srbijo in Hrvaško so se ob polnoči še zaostrili; potem ko je Hrvaška v nedeljo zvečer za tovorni promet zaprla mejni prehod Batrovci - Bajakovo, je ob polnoči Srbija prepovedala uvoz hrvaških izdelkov.

Hrvaški notranji minister Ranko Ostojić naj bi dopoldne okrog desetih povedal, da bodo ljudem pustili v svojo državo, medtem ko vozila s srbsko registrsko tablico na hrvaško ozemlje ne bodo spuščali vse dokler Srbija ne bo beguncev preusmerila tudi k Horgošu na madžarsko mejo, hrvaške medije povzema srbski portal B92. Dodal je, da bodo preko meje spuščali tudi tovornjake s kvarljivo robo. Nekateri ostali portali vendarle poročajo, da na Hrvaško preko srbske meje spuščajo vse potnike razen tistih, ki imajo srbski potni list.

Pred tem sta imela zjutraj tudi hrvaški notranji minister in njegovo ministrstvo različne odgovore na vprašanja, zakaj na Hrvaško ne puščajo ljudi s srbskimi potnimi listi. Medtem ko je minister Ranko Ostojić govoril, da gre za "odgovor Srbiji", so na njegovem ministrstvu trdili, da imajo tehnične težave z računalniškim sistemom, poroča Nova TV.

Srbski premier Aleksandar Vučić je medtem za TV B92 povedal, da so državljani Hrvaške v Srbiji vedno dobrodošli in še, da Srbija ne bo ovirala potniškega prometa. "Nikogar ne bomo zaustavili le zato, ker ima hrvaški potni list. Prav tako so državljani Srbije lahko povsem mirni, saj Srbija ni ničesar zakrivila," je izpostavil Vučić in dodal, da je v primeru spora na srbski strani tudi Evropska unija. "Upam, da bi hitro konec predvolilne kampanje na Hrvaškem," je še povedal Vučić, pri čemer je poudaril, da je gmotna škoda, ki nastaja zaradi onemogočenega tovornega prometa ogromna in da še narašča. 

Ponoči so jih na meji zavračali

Kot poroča srbska tiskovna agencija Tanjug, so nekaj vozil in avtobusov po polnoči z mejnega prehoda Bajakovo na hrvaški strani vrnili v Srbijo. "Ko smo prišli na mejo, so nas vrnili z obrazložitvijo, da niti eno srbsko vozilo niti srbski potni list ne more na hrvaško stran in to niti na enem mejnem prehodu," je za portal B92 povedala Draginja Živanović iz Smedereva, ki je potovala s sestro. Dodala je, da jih je voznik avtobusa želel peljati nazaj v Beograd, vendar potniki vztrajajo, da vsi skupaj počakajo na mejnem prehodu, v kolikor se oblasti vendarle uspejo dogovoriti.

Vendar do dogovora bo težko prišlo; potem ko je Hrvaška že v noči iz nedelje na ponedeljek blokirala prehod tovornjakom na mejnem prehodu Bajakovo - Batrovci, je Srbija nocoj ob polnoči uvedla protiukrepe, ko je prepovedala uvoz vsem hrvaškim izdelkom, ne glede, ali jih prevaža hrvaško ali tuje vozilo. Hrvaška odgovarja z ukrepom, da Srbi ne smejo na Hrvaško, Srbija pa odgovarja enako; v v Srbijo ne smejo hrvaški državljani.

Milanović: Hrvaška ne bo popustila

Hrvaški premier Zoran Milanović je zgodaj zjutraj povedal, da Hrvaška ne bo prekinila blokade mejnega prehoda Bajakovo, čeprav je to načrtovala. "To smo danes čez dan planirali storiti, vendar zdaj moramo reagirati na srbsko reakcijo. Žal mi je, da je prišlo do takšne situacije. Vse, kar smo želeli je, da Srbija del beguncev pošilja na madžarsko mejo, da nas s tem vsaj do neke mere razbremeni," je povedal MIlanović.

"Ne bo nasilja. Ne bo vojne"

Takoj po polnoči, ko so stopili v veljavo napovedani srbski protiukrepi, je na mejnem prehodu Batrovci srbski notranji minister Nebojša Stefanović novinarjem povedal, da je Srbija takoj pripravljena popustiti, v kolikor bo Hrvaška spoštovala pravila in omogočila prehod tovornjakom ne le iz Srbije pač pa tudi iz drugih držav.

No, Hrvaška je vendarle odgovorila s prepovedjo vstopa srbskim državljanom, tako da je na tej točki situacija še bolj zapletena, kot je bila ob polnoči. Hrvaški premier Milanović je sicer po polnoči povedal, da bodo tekom dneva preučili situacijo tudi z evropskimi predstavniki. "Ne bo nasilja ne bo vojne, da se razumemo. Vse je mirno, vendar to ni normalno obnašanje s strani Srbije," je povedal novinarjem.

 

Srbski notranji minister Stefanović je na to dodal, da je srbska vlada želela le odprtje mejnega prehoda za tovorni promet, saj so nenazadnje ti prevažali tudi kvarljivo robo; z zaprtjem meje za tovornjake je Hrvaška povzročala gospodarsko škodo in to ne le Srbiji, pač pa tudi drugim državam, iz katere so tovornjakarji, ki že od nedelje naprej čakajo na meji. Stefanović je poudaril, da je situacijo lahko rešiti v nekaj minutah. Če pa bo Hrvaška vztrajala na svojem, bo dodatne protiukrepe sprejela tudi Srbija.

"Banda ustaška"

Razvoj dogodkov z velikim zanimanjem spremljajo na obeh straneh meje; precej zgovorni so naslovi srbskih časopisov danes zjutraj. Srbski mediji so soglasni v obtožbi hrvaške zapore meje, bes proti Zagrebu je tako močan, da se je Milanović to jutro znašel na naslovnicah večine srbskih časnikov, kot tudi na glavnih vesteh spletnih portalov.

Naslovi so zgovorni: "Banda ustaška", "Ludak vodi Hrvate u rat", "Hrvatski premier je idiot". (Banda ustaška, Norec vodi Hrvate v vojno, Hrvaški premier je norec)

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 24
  • dragec 11:45 25.september 2015.

    BALKANSKA POSLA??????

  • Presvetli 11:06 25.september 2015.

    A res!!!!Kdo pa ves balkan izsiljuje z begunci???? KDO????Daj no,nekdo si je zmislil to sranje in sedaj bo nekoliko držav na silo to moralo izvajat,da se nekaterim ne zamerijo,ja pa jade. Bravo hrvati popolnoma prav ste nardili. Tudi srbom ni ...prikaži več prav samo ne vedo kako se naj zoperstavijo temu,ker jih za jajca držijo Američani!

  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 10:16 25.september 2015.

    čak mal pa ne morš ti izsiljevat države kaj naj ona počne na svojem ozemlju. Če Hrvati nočejo beguncev naj jih ne spustijo v svojo državo. Mislm sej imajo kontrolo nad svojim ozemljem. Oziroma če ga nimajo naj zaprosijo EU ...prikaži več za policiste. Ne pa da izsiljujejo k da bi bili otroci. Vsaka država je toliko zrela da ne izsiljuje in sama išče rešitve, oni bijo pa izsiljeval. K otroc v trgovini so!