Svet
5 ogledov

Časniki umolknili zaradi predsednika

Mohamed Mursi Reuters
Zaradi ukrepov predsednika Mohameda Mursija več neodvisnih in opozicijskih časnikov v Egiptu ta teden ne bo izhajalo.

Za tovrsten protest so se odločili zaradi Mursijeve "diktature".

Črne naslovnice

Več časnikov, med njimi Al Masri al Jum, Al Vatan in Al Tahrir je danes izšlo z naslovnicami črne barve s sliko časnika v obliki človeka, vklenjenega v zaporniški celici, in napisom "Ustava, ki ukinja pravice in vklenja svoboščine. Ne diktaturi". Jutri naj ne bi izšlo kakih 11 časnikov.

Na Tahrirju 11. dan protestov

Do tovrstnega protesta medijev prihaja na 11. dan demonstracij na trgu Tahrir v Kairu. Demonstranti so se tam utaborili, potem ko je Mursi izdal odloke, s katerimi si je med drugim občutno razširil pristojnosti in sodiščem prepovedal razpustitev ustavodajne skupščine, v katerih imajo večino islamisti.

Sledilo je pospešeno sprejemanje osnutka nove ustave, ki bo nadomestila staro, potem ko se ta od strmoglavljenja bivšega predsednika Hosnija Mubaraka v začetku lanskega leta ne izvaja več. Ustavodajna skupščina je osnutek kljub kritikam sprejela v petek in ga posredovala Mursiju, ki je nato v soboto za 15. december razpisal referendum o ustavi.

Stavka zaradi psihičnih pritiskov

Sodniki so v nedeljo napovedali, da bodo ta referendum bojkotirali oziroma ne bodo nadzirali njegove izvedbe, a je vrhovni sodni svet danes ta poziv k bojkotu že zavrnil. 

Tudi egiptovsko ustavno sodišče je sporočilo, da zaradi "psiholoških in materialnih pritiskov" z današnjem dnem začenjajo časovno neomejeno stavko. Za ta korak so se ustavni sodniki odločili, potem ko je poslopje sodišča, medtem ko bi moralo to odločati o zakonitosti ustavodajne skupščine, v nedeljo obkrožilo na tisoče islamističnih protestnikov, privržencev Mursija.

Komentarjev 5
  • feferon 16:37 04.december 2012.

    Saj tako se bo začelo tudi pri nas. Prvi rajh janeza, vsi ostali drugače misleči pa v lager.

  • Pepe007 07:22 04.december 2012.

    Te ovce, ki se sprehajajo po Mb, ne vedo, kaj je to kreditni krč... Hočejo nestabilno državo. Ne sicer ovčke, temveč organizatorji, ki so zadaj, da lahko na površje priplava še večji gnoj, kot je sedaj. Še povsod je bilo tako...

  • jakec1575 23:58 03.december 2012.

    Bodimo precizni pri izražanju. Nekateri mediji in protestniki so omenjali iste metode nenasilnega protesta, kot so jih uporabili v Egiptu, ker so cilji po stastistiki protestov, tako 2x bolj dosegljivi kot pa z nasiljem. Sploh pa si ljudje in protestniki ...prikaži več ne želijo revolucije. Le demokracijo s pravno državo. Nekaterih pač ni bilo mogoče zaslepiti z lažnim dejstvom, da je vsa recesija uvožena in posledica nesposobnosti in neprilagojenosti delovne sile. Ne gre samo za ukradene milijone, ampak tudi za kolateralno posredno škodo uničenih podjetij, ki jih ni uničila recesija in kreditni krč, ki danes uničuje zdrava jedra ali jim jemlje konkurenčnost.