Svet
17 ogledov

Castro obžaluje pregon gejev

Žurnal24 main
Nekdanji kubanski predsednik Fidel Castro: "Počutim se odgovornega za preganjanje homoseksualcev po koncu kubanske revolucije."

V 60. in 70. letih prejšnjega stoletja so številne homoseksualce na Kubi odpustili iz službe, jih zaprli ali poslali v prevzgojne tabore. Nekdanji kubanski predsednik Fidel Castro je za mehiški časnik La Jornada dejal, da je bil do gejevske skupnosti nepravičen. "Če je kdo odgovoren, sem to jaz," je priznal.

Castro je še dejal, da so bili homoseksualci poleg temnopoltih prebivalcev in žensk na Kubi od nekdaj diskriminirani. Dodal je, da po koncu revolucije ni posvečal dovolj pozornosti temu, kaj se dogaja z gejevsko skupnostjo.

"Sistematično so nas sabotirali, vrstili so se oboroženi napadi, imeli smo preveč težav," je dejal dejal 84-letni Castro, ki je dodal, da "ohranjati korak pred Cio, ki je plačevala številne izdajalce, ni bilo lahko". Za omenjeni časnik je spregovoril tudi o drugih težavah, ki so po revoluciji pestile Kubo. "Največjo težavo je, tako kot danes, predstavljajo pomanjkanje zdravil in hrane," je še dodal.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.