Svet
10 ogledov

Castro očetovsko požugal Kim Jong Unu

Fidel Castro 1 AFP Žurnal24 main
Fidel Castro Kim Jong Una pozval k umiritvi razmer. "Ne bi bilo pošteno, da bi jedrska vojna uničila 70 odstotkov svetovne populacije," je zapisal v pismu prijatelju.

Severna Koreja je ena izmed najbolj izoliranih držav na svetu. Njeni redki zavezniki med katerimi je tudi Kitajska so jo v zadnjih dneh pozvali k umiritvi strasti in jo pozvali naj preneha z ostro vojno retoriko.

Zaradi napete situacije, ki jo ustvarja, se je danes po devetih mesecih molka oglasil tudi nekdanji kubanski predsednik Fidel Castro. Kim Jong Una je prek medijev pozval k umiritvi razmer. Med drugim je v pismu zapisal, da trenutna kriza na korejskem polotoku predstavlja največjo nevarnost za jedrski holokavst od kubanske krize leta 1962.

Po poročanju Reutersa Fidel Kim Jong Una v pismu kot prijatelj pohvali za močno držo in moč, ki jo je pokazal celemu svetu, ter ga na drugi strani opozarja, da je prišel čas, ko mora pokazati tudi odgovornost do drugih.

"Demokratska narodna stranka Republike Koreje je bila vedno v prijateljskih odnosih s Kubo in Kuba ji bo vedno stala ob strani," je dejal Castro. "Sedaj ko so pokazali vse svoje tehnološke in znanstvene zmogljivosti, se je potrebno spomniti tudi na dolžnosti do drugih držav in svojih prijateljev. Ne bi bilo pošteno, da bi jedrska vojna uničila 70 odstotkov svetovne populacije," je napisal 86-letni Castro, ki je trenutno situacijo na korejskem polotoku opisal kot absurdno in neverjetno.

Opozoril je tudi na to, da je odgovornost na ZDA, da prepreči, da bi prišlo do vojne. V primeru, da do nje pride, pa si bo svet predsednika ZDA Baracka Obamo zapomnil kot največjega zločinca v zgodovini

Komentarjev 6
  • tralala 09:22 06.april 2013.

    Morda edini samodržec, ki je sposoben negativne refleksije svojega dela. Kar se tiče pa žuganja, Fido, pa bodi kar tiho. Lepo je sicer videti, da se mu je na stara leta zasukalo, ampak je potrebno imeti v spominu kubansko krizo ...prikaži več s sovjetskimi jedrskimi konicami. Kako malo je takrat manjkalo...

  • Luka Lovše 08:47 06.april 2013.

    Američani so bili pozitivci samo med prvo in drugo svetovno vojno, v vseh ostalih vojnah so bili prav oni agresor pa še takrat je šlo za dobiček, tko da... .

  • Lavdan 07:31 06.april 2013.

    Pri amerikancih vojna traja leta kot v Vietnamu in Iraku, da se izpraznijo orožarski arzenali in je prostor za nove.