Svet
11 ogledov

Castro papežu: Kaj pravzaprav delaš?

Fidel Castro in papež Reuters
Nekdanji predsednik Kube Fidel Castro, ki se je včeraj zvečer srečal s papežem Benediktom XVI., je papeža vprašal, kaj pravzaprav dela.

Do srečanja med 85-letnim Fidelom Castrom in 84-letnim papežem je prišlo po maši pred več sto tisoč ljudmi na havanskem Trgu revolucije, s katero je papež Benedikt XVI. v sredo sklenil turnejo po Latinski Ameriki.

Papeža je prišel obiskat oblečen v črno trenirko, s seboj pa je pripeljal tudi svoja otroka. Med pogovorom sta se šalila o starosti, Castro pa je papeža zaprosil tudi za kakšno knjigo, saj ga menda zanimajo spremembe v liturgiji. Nekdanji predsednik pa je papeža tudi povprašal, kaj ta dela. Kot je povedal tiskovni predstavnik Vatikana Federic Lombardi, mu je papež opisal svoje duhovniško delo in potovanja v službi Cerkve. Kot je še povedal Lombardi, je papež Castru govoril o problemu pomanjkanja vere v Boga v današnjih družbah nasploh in tudi o odnosu med razumom in vero.

Papež podučil tudi Raula Castra

Castro je še povedal, da zelo občuduje pokojna mater Terezo in papeža Janeza Pavla II., ki je Kubo obiskal leta 1998 in izposloval, da je božič na otoku spet postal praznik. Je pa tokrat Benedikt XVI. njegovega brata Raula Castra podučil, da je tudi velika noč velik krščanski praznik, zato bi si želel, da bi ga priznavali tudi na Kubi. Odgovora za zdaj še ni dobil.

Ob slovesnem pozdravu na letališču pred vrnitvijo v Rim je papež, ki je Kubance od ponedeljka do srede pozival, da dajo Cerkvi večjo vlogo v družbenem življenju in preobrazijo svojo družbo v smeri večje svobode posameznika, kritiziral tudi Washington.

Raul Castro je sicer poudaril, da je obisk potekal v znamenju medsebojnega razumevanja. "Ugotovili smo, da se strinjamo glede številnih stvari, vendar je tudi naravno, da o vseh vprašanjih ne mislimo enako," je dodal.

Komentarjev 3
  • bojovi 11:27 29.marec 2012.

    +1

  • mirko 10:40 29.marec 2012.

    Odgovor papeža Castru bi moral biti: učimo ljudi o morali, čeprav sami na tem področju šepamo na obe nogi.

  • tralala 09:10 29.marec 2012.

    Castru 'kuzla v rit skače'. Je verjetno edini predstavnik komunističnega režima, ki je sposoben kritične refleksije svojega dela. Ampak, da gre pa tej maškar'ci to razlagat, ki je predstavnik največje zločinske organizacije, odkar obstaja človeštvo, je pa porazno. Nizko si se spustil, Fido.