Svet
9 ogledov

Castro razjezil Francijo

Žurnal24 main
Francoske oblasti so opazke nekdanjega kubanskega voditelja Fidela Castra o rasnem holokavstu nad Romi označile za ignoranco do zgodovine in preziranje žrtev.

"Uporaba besede holokavst s strani gospoda Castra kaže na njegovo ignoranco do zgodovine in prezir do žrtev," je dejal tiskovni predstavnik francoskega zunanjega ministrstva Bernard Valero. "Te besede so nesprejemljive," je dodal in poudaril: "To, da Castro kaže zanimanje za človekove pravice je resnično revolucionarno." Castro je namreč v petek obtožil Paris, da izvaja rasni holokavst nad romsko skupnostjo, ki je postala žrtev ekstremne desnice. To ni edina obsodba ravnavnja francoskih oblasti, ki so zaradi preselitve romov tarča splošne mednarodne kritike, a Paris tokrat moti predvsem, kdo jo je izrekel. Evropski parlament je sicer minuli teden z resolucijo pozval francoske vlado, naj takoj ustavi izgon pripadnikov največje etnične manjšine v Evropi.

Deportacija
Francoski predsednik Nicolas Sarkozy je konec julija ukazal uničenje več nelegalno zgrajenih romskih naselij. Državo je odtlej zapustilo osem tisoč romunskih in bolgarskih Romov, pri čemer jim je pomagala tudi francoska vlada, ki je vsaki odrasli osebi, ki je zapustila državo, plačala 300 evrov plus dodatnih sto evrov za vsakega otroka. Francoske oblasti vztrajajo, da Romi državo zapuščajo prostovoljno in preučujejo pravne možnosti, kako bi izgnanim Romom preprečiti vrnitev v državo, a so obenem deležne ostrih kritik tako doma, kot v tujini. Francoska javnost je glede Sarkozyjeve politike razdeljena. Del ljudi njegovo politiko odločno podpira, hkrati pa ima vedno več nasprotnikov, ki so prejšnji vikend organizirali proteste proti deportaciji kriminaliziranih Romov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.