Svet
9 ogledov

Castro se je zahvalil papežu

Papež Frančišek Profimedias
Kubanski predsednik Raul Castro se je papežu zahvalil, ker je posredoval v prizadevanju za obnovitev diplomatskih stikov med Kubo in ZDA.

Kubanski predsednik Raul Castro, ki ga je danes v Vatikanu sprejel papež Frančišek, je po enournih pogovorih dejal, da se je svetemu očetu zahvalil "za njegov prispevek pri zbliževanju odnosov med Kubo in ZDA".

Po navedbah Vatikana je bilo srečanje "strogo zasebne narave". Ob Castrovem odhodu sta si s papežem segla v roko.

Obnovitev diplomatskih odnosov

Papež Frančišek je odigral pomembno vlogo pri tajnih pogajanjih med Havano in Washingtonom, ki so decembra lani pripeljala do presenetljive napovedi obnovitve diplomatskih odnosov med državama po več kot 50 letih napetosti in ameriške blokade otoka. Sveti sedež je potrdil, da je papež osebno posredoval med stranema, v Vatikanu pa so oktobra lani gostili pogajalski delegaciji obeh držav.

Septembra srečanje na Kubi

Papež Frančišek bo sicer septembra obiskal Kubo in takoj zatem še ZDA. V Washingtonu ga pričakujejo 23. septembra, datuma obiska Havane pa še niso sporočili. Znano pa je, da se bo na otoku ustavil na poti v ZDA.

Kubanski predsednik je v Vatikan prispel iz Moskve, kjer se je v soboto udeležil parade v počastitev zavezniške zmage v drugi svetovni vojni, danes pa se je v Rimu srečal tudi z italijanskim premierom Matteom Renzijem.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.