Svet
21 ogledov

Castro zahteva, da ZDA vrnejo bazo Guantanamo

Žurnal24 main
Če Washington želi, da se odnosi med Kubo in Združenimi državami normalizirajo, nam morajo Američani vrniti vojaško bazo Guantanamo, pravi Raul Castro.

V svojem govoru je Raul Castro poudaril, da morajo Združene države Amerike (ZDA) odpraviti trgovinsko blokado Kube in državo umakniti s seznama tistih, ki spodbujajo terorizem.

 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
Normalizacijo odnosov z ZDA podpira tudi dolgoletni kubanski voditelj Fidel Castro. Eden od državnih časopisov je objavil njegovo pismo v katerem poudarja: "Vedno bomo zagovarjali sodelovanje in prijateljstvo z vsemi narodi sveta, tudi z našimi političnimi nasprotniki." Castro je še zapisal, da čeprav ne zaupa politiki ZDA, to še ne pomeni, da zavrača mirno reševanje sporov.

Pogoj je vrnitev Guantanama

Njegov brat Raul je zahteve postavil na srečanju Latinsko ameriškin in karibskih držav na Kostariki. Vzpostavitev diplomatskih odnosov je začetek procesa normalizacije razmer, je dejal in poudaril: "Toda to ne bo mogoče dokler še vedno velja trgovinska blokada Kube in nam Združene države ne vrnejo nezakonito okupiranega zaliva Guantanamo."

Ozemlje kjer imajo Američani vojaško bazo, so kubanske oblasti leta 1903 dale Washingtonu v najem.

Predstavniki ameriški oblasti zahtev še niso komentirali, je pa predsednik Barack Obama kongres že pozval naj prekine trgovinski embargo s Kubo

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.