Svet
9 ogledov

Castrovi strateški spomini

Fidel Castro na predstavitvi knjige. (Foto: Reuters) Žurnal24 main
Strateška zmaga je naslov knjige spominov legendarnega kubanskega revolucionarnega vodje Fidela Castra. V njej Castro obuja obdobje oboroženega boja proti kubanskemu diktatorju Fulgenciu Batisti.

Batista, ki je užival podporo ZDA, je Kubo vodil do Castrove revolucionarne zmage in prihoda na oblast 1. januarja 1959. Knjigo na skoraj 900 straneh je Comandante, kot mu pravijo, predstavil v Havani v družbi svojih revolucionarnih soborcev Ramira Valdésa in Guillerma Garcíe ter drugih gverilcev, s katerimi se je boril v Sierra Maestri na vzhodu kubanskega otoka in kar je pripeljalo do zmage nad Batisto. Knjiga poudarja zgodbo o tem, kako je peščica tristotih gverilcev uspela poraziti kubansko vojsko, ki je štela 10 tisoč mož.

Kmalu bo dopolnil 84 let
Castro je bil na predstavitvi knjige dobro razpoložen, javnosti pa je govoril približno uro, večinoma poudarke iz svojih spominov. To je bil nov javni nastop revolucionarja v zadnjem mesecu, potem ko ga štiri leta zaradi bolezni ni bilo videti in se je celo ugibalo, ali je sploh še živ. Castro bo sicer 13. avgusta dopolnil 84 let. V knjigo je tudi vključil kratko avtobiografijo, v kateri se spominja svojega otroštva in vznikanja revolucionarnih idej.

Obeta se še knjiga o "gradnji revolucije"
Kot so sporočili založniki, bo prvih 3.500 izvodov knjige, ki je izšla danes, na voljo v prihodnjih dneh, skupno pa naj bi natisnili 50 tisoč izvodov. Castro pa je tudi napovedal nadaljevanje spominov o obdobju "gradnje revolucije" z naslovom Zadnja strateška protiofenziva. Veteranski komunist je sicer izdal že več knjig. V času zadnje bolezni je napisal še eno, in sicer o posredovanju Kube, da bi se končali desetletja trajajoči spopadi v Kolumbiji med kolumbijskimi levičarskimi uporniki in vladnimi vojaki.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.