Svet
13274 ogledov

Prepoved kajenja na balkonih večstanovanjskih hiš

Balkon Shutterstock
Če bo motilo soseda, nič več kajenja na balkonu.

Prebivalci Litve ne bodo smeli več kaditi na balkonih večstanovanjskih hiš, če bo to motilo najmanj enega njihovega soseda. To predvideva sprememba zakona o tobačnih izdelkih, ki jo je parlament v Vilniusu potrdil v četrtek in bo začela veljati s prihodnjim letom. Novo zakonodajo mora sicer potrditi še litovski predsednik Gitanas Nauseda.

Po novi zakonodaji, ki jo je s 13 poslanci predlagal minister za zdravje Aurelijus Veryga, bodo morali kadilci tudi zagotoviti, da cigaretni dim ne bo prišel v prostore njihovih sosedov, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Prepovedano bo tudi kajenje na športnih prizoriščih na prostem, pokritih avtobusnih postajališčih in otroških igriščih.

Litovski parlament je prepoved kajenja na balkonih od leta 2014 obravnaval že večkrat, a so jo poslanci do četrtka vedno zavrnili.

Kritiki nove zakonodaje opozarjajo, da je ne bo mogoče izvajati v praksi. Poleg tega bo težko nadzorovati prekrškarje, menijo.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 15
  • MihaPu 14:45 03.oktober 2020.

    Podpiram, zato imam hišo, ker sem pobegnil iz stanovanjskega bloka ravno zaradi tistih, ki kadijo kot turki in zaradi študentov travarjev. Ponoči skupaj z otroci nismo mogli spati, ker je dim prišel tudi skozi zaprta okna in čez vse pore. ...prikaži več Ven na -30 naj grejo rauhat boli me k..c za njih, moje zdravje in zdravje mojih otrok pa ne bodo ogrožali. Pa še perilo mi bolj diši, odkar tega smradu ni več.

  • kapibara 15:56 02.oktober 2020.

    Glede dima na balkonu, podpiram samo sosedovega mulca , 4 štuke niži v pritličju, ko na terasi prižge džoint, ko je sam doma, pa do mene gor pride, pa se mi smeji..

  • Janez_53 12:41 02.oktober 2020.

    A se vam res ne zdi kretensko objaviti takšno novico, ne da bi vsaj z besedico v naslovu omenili, da gre za Litvo?