Svet
11 ogledov

Če bodo uresničili grožnjo, nas bo udarilo po žepu

Belorusija po besedah Vladimirja Putina plačuje najnižjo ceno za zemeljski plin. Žurnal24 main
Ukrajina, najpomembnejša tranzitna država za ruski plin, je zagrozila, da bo prekinila dobavo plina.

Vlada v Kijevu je zagrozila, da bo ustavila dobavo ruskega plina zahodni Evropi.

Ukrajinski premier Arsenij Jazenjuk pravi, da so sestavil seznam 65 podjetij, ki jih bodo doletele sankcije. Če bo parlament njihovim načrtom pritrdil, bi to lahko pomenilo 100-odstotno ustavitev dobave ruskega plina. Glasovanje bo 12. avgusta.

Operater ruskega plinovoda Transneft je Ukrajino takoj posvaril pred posledicami. "Nafto lahko preusmerimo na druge države, kar pa bi naše stranke v EU močno udarilo po žepu,“ je izjavil Igor Djomin iz Moskve.

Rusija je namero Ukrajine ostro kritizirala. "Seznam podjetij je del promocije, s katero želi Ukrajina Zahodu dokazati, da je na njihovi strani,“ je povedal predstavnik ruskega zunanjega ministrstva in dodal, da se bodo na prekinitev dobave, če bo do nje prišlo, primerno odzvali.

Poljska napovedala tožbo

Rusija je kot odgovor na sankcije EU za eno leto uvedla prepoved na uvoz prehrambenih izdelkov z območij EU, ZDA, Kanade in Norveške. Nemški minister za gospodarstvo Sigmar Gabriel se boji, da se bo kriza zaradi tega še dodatno poglobila. "Če Rusija ne bo spremenila svojega stališča, bodo politične, kulturne in gospodarske posledice hujše od sankcij,“ pravi minister.

Medtem je Poljska pri Svetovni trgovinski organizaciji napovedala tožbo proti Rusiji. Poljsko bo prepoved uvoza hrane v Rusijo namreč močno prizadela.

Ukrajina Rusiji očita nove obmejne provokacije

Kot piš STA, Ukrajina Rusiji znova očita hude provokacije. Ruske sile naj bi namreč po navedbah Kijeva pod pretvezo humanitarne misije skušale prodreti na ozemlje Ukrajine. Kot je v včerajšnjem intervjuju zatrdil predstavnik urada ukrajinskega predsednika Petra Porošenka, je Kijev poskus Rusije sicer preprečil po diplomatski poti.

Zahod in Ukrajina svarita pred kopičenjem ruskih sil ob meji z Ukrajino, ki ga vidita kot morebitno pripravo na posredovanje ruske vojske v Ukrajini. Ameriška veleposlanica pri ZN Samantha Power je včeraj v Varnostnem svetu ZN Rusijo posvarila, naj ne poskusi izkoristiti poslabšanja humanitarnega položaja na vzhodu Ukrajine kot izgovor za vojaško invazijo.

V bližini Donecka in Luganska se medtem nadaljujejo siloviti boji proruskih separatistov in ukrajinskih sil. Doneck je po trditvah lokalnih oblasti danes znova tarča silovitega topniškega obstreljevanja in granatiranja. O morebitnih žrtvah zaenkrat ni poročil.

Komentarjev 2