Svet
150 ogledov

Če boste beračem dali denar, tvegate kazen

Beračenje po ulicah ZDA bo kmalu postalo preteklost. (Foto: Reuters) Žurnal24 main
Za razliko od nekaterih držav drugje po Evropi, kjer je beračenje prepovedano in kršiteljem preti kazen, Italija to dejavnost na nacionalni ravni zakonsko dovoljuje, če le v prosjačenje niso vključeni otroci ali živali. O konkretnih ukrepih lahko občine odločajo same, zato se je mestece na ligurski obali odločilo kaznovati tiste, ki denar dajo.

Večino predpisov, kje in kako se sme beračiti, v Italiji sprejme lokalna skupnost. Veliko pozornosti pa je izzvala uredba majhnega mesteca na ligurski obali, kjer namesto beračev kaznujejo tiste, ki jim denar namenijo.

Po mnenju župana mesteca Brodighere Giacoma Pallance je nesmiselno kaznovati berače, ki ne morejo ali ne želijo plačati kazni.

Zato so se odločili uredbo proti beračenju uperiti proti tistim, ki jim denar dajejo, in sicer z namenom, da bi preprečili tovrstne prakse, je še pojasnil župan.

Aretirani brezdomci so že pred incidentom imeli policijske kartoteke. (Foto: iSt | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Za beračenjem po županovih besedah stojijo dobro organizirane kriminalne skupine.

Beračenje ima pod nadzorom mafija

Pallanca je še dejal, da je treba odvrniti mafijo, ki ima beračenje za posel pod svojim nadzorom. In zato je treba ljudi, ki pomoč res potrebujejo, vključiti v socialne programe, ki jih nudi država, je še poudaril.

Nekdanji brezdomec v Rimu Steve Barnes, ki sedaj vodi organizacijo za pomoč brezdomcem, je izrekel pohvale vodstvu mesta. "Gre za zelo pozitivno pobudo," je povedal Barnes ter dodal, da ljudje v socialni stiski bolj potrebujejo toplo besedo in empatijo kot pa denar.

Tudi sam je dodal, da za beračenjem stojijo organizirane tolpe ali pa berači denar, ki so ga dobili, potrošijo za alkohol in mamila.

Sicer so Benetke kot prvo mesto v Italiji leta 2008 zavzele ostro pozicijo proti beračenju. Uvedle so kazni v višini od 25 do 50 evrov za zasačene kršitelje, ki jim lahko zaplenijo tudi imetje in denar.

Cilj takšne strategije je zaščititi otroke, da ne bi bili zlorabljeni kot berači, kar se pogosto dogaja.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 4
  • Ludvik Miholic 18:53 25.marec 2016.

    KAJ PA LAHKO V SLOVENIJI PRICAKUJES DRUGE INDOSTRIJE SLOVENIJA NIMA AMPAK SAMO KAZNI KAM STE SLOVENCI PRISLI PO 25 LETIH DA SAMO OMENIM NISEM IN NIKOLI NEBOM SLOVENEC SEM CIST PREKMUREC ALI SMO PRISILNO V SLOVENIJI

  • Božidar Dinič 16:02 25.marec 2016.

    a mislite slovenske otroketo pa ni fer tovariš

  • Avatar krojac
    krojac 14:39 25.marec 2016.

    Če ima davčno blagajno ni problema.