Svet
4002 ogledov

Pozor, sosedi bodo tujcem za gorivo zaračunavali več

Novice: Pozor, sosedi bodo tujcem za gorivo zaračunavali več Epa
Tujci bodo morali za gorivo plačati tržno ceno, medtem ko bodo domačini lahko točili po regulirani ceni.

Od danes na Madžarskem veljajo spremembe na področju cen goriva. Vozniki avtomobilov z madžarskimi registrskimi oznakami bodo lahko točili gorivo po regulirani ceni 480 forintov (1,24 evra) na liter. Pri polnjenju rezervoarja vozila s tujo registracijo bo treba plačati tržno ceno, je na novinarski konferenci povedal vodja kabineta madžarskega predsednika vlade Gergely Gulyas.

Ker so cene goriva na Madžarskem najnižje v Evropi, se je turizem z gorivom ob meji povečal, kar ogroža nemoteno oskrbo, je po poročanju madžarske tiskovne agencije MTI dejal Gulyas. "Tuji kupci izkoriščajo dejstvo, da lahko Madžarska ohranja cene bencina pri 480 forintih, medtem ko se drugje v Evropi gibljejo od 700 do 900 forintov," je dejal.

Da bi preprečili "zlorabe", bodo lahko na Madžarskem bencin po ceni 480 forintov na liter kupovali le avtomobili z madžarskim potrdilom o registraciji. Drugi bodo morali plačati tržno ceno, je povedal.

Cene omejili že novembra lani

Cene goriva so na Madžarskem omejene od 15. novembra lani, in sicer na 480 forintov. Madžarska vlada se je za ukrep odločila, potem ko je letna stopnja inflacija v državi oktobra lani dosegla 6,5 odstotka, kar je največ po letu 2012.

Prodaja goriva na Madžarskem se je v prvem letošnjem četrtletju glede na enako lansko obdobje močno okrepila, kažejo podatki madžarskega naftnega združenja MASZ. Kot glavni razlog so navedli ravno bencinski turizem. Prodaja bencina se je v prvih treh mesecih leta povečala za 29,5 odstotka na 383 milijonov litrov, dizla pa za 36,7 odstotka na 712 milijonov litrov.

Za točenje goriva na Madžarskem se odloča tudi veliko Slovencev, navaja portal sobota.info. Kot so ugotovili, madžarske bencinske črpalke v precejšnji meri obiskujejo tudi Hrvati. Kot so zapisali, je bilo v začetku maja ob polnjenju 60-litrskega rezervoarja dizla v Sloveniji treba odšteti 111 evrov, na Madžarskem pa slabih 76 evrov.

dezurni@styria-media.si

 
Komentarjev 6
 • marko345 13:14 27.maj 2022.

  Če neka država subvencionira goriva, jih subvencionira za lastni narod ne za tujce. Italijani dnevno npr. Iz marine odnesejo na stotisoče subvencionirani eurov pri nabavi goriv isto tuji to ornjakarji in ostali tujci. To je z dekretom janševe vlade kraja ...prikaži več denarja Slovencev. Ukrep Madžarov je razumljiv.

 • Albatroz 09:57 27.maj 2022.

  Lahko bi tudi Slovenci opirabili podoben istem

 • Avatar Anion6anion
  Anion6anion 09:15 27.maj 2022.

  Tako torej deluje prosti trg EU! Prost pretok, ljudi , kapitala, storitev... Dokler to komur ustreza. Začelo se je z nadzorom notranjih meja kljub shengenu ,zdaj pa se različne cene za državljane različnih držav. Propad EU je neizbezen