Svet
96 ogledov

Če dovoliš, uporaba droge upade

Študija je razkrila, da je droga odgovorna za tri odstotke nenadnih smrti. (Foto Žurnal24 main
Od dekriminalizacije vseh drog na Portugalskem je preteklo že deset let in po zadnjih podatkih sodeč se je odločitev več kot obrestovala.

Kontroverzni zakon portugalske vlade je začel veljati julija 2001. Poteza je bila odgovor na izredno skrb vzbujajoče statistike o številu odvisnikov, kar je posredno vplivalo tudi na število okuženih s smrtonosnim virusom HIV. Številni kritiki so se ob začetku tisočletja bali, da bo ukrep privedel do povečanja narkoturizma, uporaba drog na Portugalskem pa naj bi se le še povečala. Na srečo vseh ali po starem izreku "dovoljeno ni zanimivo" so podatki Inštituta Cato pokazali povsem drugo sliko.

"Če sodimo po vseh kriterijih, je bila odločitev dekriminalizacije droge na Portugalskem velik uspeh. Vladi je ukrep omogočil upravljanje in nadzor problema drog. Trenutni nadzor je trenutno najboljši v zahodni Evropi," je za časnik Time povedal odvetnik Glenn Greenwald, ki je leta 2009 odprl preiskavo posledic uvedbe zakona.

Statistika ne laže

Portugalska je imela leta 2001 največjo stopnjo posameznikov, ki so se z virusom HIV okužili prek koriščenja igle. Na leto se je na ta način v državi, ki ima le deset milijonov prebivalcev, okužilo kar dva tisoč ljudi. Po dekriminalizaciji ima Portugalska med vsemi državami Evropske unije (EU) najmanjšo stopnjo uporabnikov marihuane, ki so starejši od 15 let – takšnih je le 10 odstotkov. Kot primer lahko navedemo podatek, da kar 40 odstotkov Američanov, starejših od 12 let, redno uživa ob kajenju opojnega zelišča.

To pa ni vse. Uporaba vseh drog je strmo padla, med narkomani pa je število okuženih z aidsom upadlo za kar 17 odstotkov. Število smrtnih žrtev, povezanih z zaužitjem katerekoli vrste droge, se je prepolovilo. "Odvisnost od droge na Portugalskem strmo pada," je dejal Joao Goulao z Inštituta za droge in odvisnosti od drog.

Glenn Greenwald je v sklopu študije Cato prišel do sklepa, da je takšne rezultate mogoče povezovati zaradi racionalne prerazporeditve sredstev in resursov. "S tem, ko je država državljane osvobodila strahu, da bodo zaradi uporabe droge zaprti ali po krivem preganjani, je Portugalska dramatično povečala svojo sposobnost, da odvisnike spodbudi k zdravljenju in odvajanju. Resursi, ki so bili pred tem namenjeni preganjanju in zapiranju odvisnikov, so zdaj namenjeni programom za zdravljenje odvisnosti od drog. Prav zato se danes večina evropskih držav sooča s kar dvakrat, če ne celo trikrat večjo stopnjo odvisnosti kot Portugalska," sklene Greenwald.

Komentarjev 1
  • secufin 10:18 15.julij 2011.

    Itak! Samo pristojni v Sloveniji (politiki, zdravniki, farmacevti, policija, tožilci, sodniki, državni uradniki) nimajo pojma o pojmu! Strokovne službe vlade in samooklicani strokovnjaki pišejo o marihuane idiotizme, iz katerih se že otroci smejijo! Nesposobni policisti in kriminalisti s podporo nesposobnih ...prikaži več tožilcev in ob končnem žegnju nesposobnih, neizobraženih in neinformiranih sodnikov pa ljudi pošiljajo v zapor zato, ker si hočejo vzogjiti svoje zdravilo, ki ga drugod po veropi in svetu plačuje celo zdravstvena zavarovalnica! Bumbarji nesposobni!!!