Svet
17 ogledov

Če ga zdaj ubijejo, je kalifat mrtev

Irak, Vojak, Islamska država Profimedias
Humanitarni delavci se pripravljajo na dolgo napovedani eksodus civilistov iz Mosula, ki je v rokah džihadistov, v torek pa so vanj vkorakale iraške sile. Potekajo bitke dobesedno za vsako ulico. Če je v mestu voditelj samooklicane Islamske države, bodo boji še srditejši, se bojijo opazovalci.

Več tisoč ljudi je zaradi bojev okrog Mosula moralo zapustiti domove. Številka pa bi se lahko v prihodnjih dneh še povečala. Irak je operacijo za zavzetje Mosula, ki je v rokah Islamske države od leta 2014, začel 17. oktobra, v torek pa so iraške oblasti sporočile, da so njihove posebne enote prodrle v Mosul, poroča STA.

"Pripravljamo se na najslabše. Življenja 1,2 milijona civilistov so ogrožena, prihodnost celega Iraka je na tehtnici," je izjavi za javnost povedal direktor norveškega begunskega sveta v Iraku Wolfgang Gressmann. "Ljudje v in zunaj Mosula živijo v negotovosti, nočni mori skoraj dve in pol leti. Vsi smo odgovorni, da temu naredimo konec," še opozarja Gressmann.

"Če ga ubijemo, je kalifat mrtev"

Po nekaterih informacijah je v mestu tudi Abu Bakr al- Baghdadi, samooklicani kalif Islamske države. Po besedah visokih kurdskih predstavnikov več informacij govori v prid temu, da je voditelj in glavna avtoriteta Islamske države dejansko v tem mestu.

"Baghdadi je v Mosulu. V primeru njegove smrti bi prišlo do razpada celotnega sistema Islamske države." V tem primeru bi morala Islamska država, sredi pomembne bitke, ki jo izgublja, izbrati novega voditelja, ki bi v vsakem primeru užival bistveno manjšo avtoriteto, kot jo uživa Baghdadi, ki je leta 2014 ravno po zavzetju Mosula razglasil kalifat.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 2
  • mph 14:38 02.november 2016.

    Sem ti dal plus, čeprav je ta norija z imigranti in kar so nam zakuhali, edino, kar me sicer moti. Ta barvna slepota pa je res neverjetna.

  • sprehajalec 11:02 02.november 2016.

    Daleč od tega da je Kalifat mrtev. Postal bo mit, kot naprimer kralj Artur in Camelot. Ta mit bo živel v glavah radikalnih islamistov, na civilizacijski stopnji srednjega veka, ki jih je po zaslugi liberalnih levičarjev polna cela Europa.