Svet
22 ogledov

Če lahko Zuckerbergu vdrejo na FB ...

Zaupanje v Zuckerbergovo omrežje izginja. Kritike, da izrablja zaupanje ljudi, s Žurnal24 main
Potem ko so ustanovitelju Facebooka Marku Zuckerbergu vdrli v profil, Facebook že pripravlja zaostritev varnostnih ukrepov.

Če lahko ustanovitelju Facebooka (FB) Marku Zuckerbergu vdrejo v profil, kaj lahko sploh še rečemo o varnosti podatkov na Facebooku? Na najbolj priljubljenem socialnem omrežju so si tokrat hekerji izbrali prav "očeta" Facebooka in objavili sporočilo z besedami: "Naj se hekanje začne. Če Facebook potrebuje denar, naj ne prosi na bankah, ampak uporabnikom dovoli investiranje. Zakaj ne bi Facebooka spremenili v 'socialni biznis', kot je rekel Nobelov nagrajenec Muhammad Yunus? Kaj menite?"

Sporočilo je bilo sicer hitro odstranjeno, a vseeno je komentar pustilo kar 438 ljudi. Gumb Všeč mi je so pritisnili 1803 uporabniki.

 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main


Na Facebooku so po tem napovedali izboljšave varnosti. Med drugim bodo uporabnikom dali možnost, da lahko izberejo možnost "vedno vključena" za HTTPS, kar omogoča varnejšo povezavo med iskalnikom in strežnikom. Ob premiku s HTTPS na HTTP bodo uporabniki opozorjeni.

Twitter je pa še slabši, ker lahko po tvitu ugotoviš, kje se posameznik nahaja.
Nataša Pirc Musar

"Če lahko vdrejo v Pentagon, tudi FB ni problem"
Problem ni toliko Facebook kot prevelika lahkomiselnost ljudi, pa opozarja informacijska pooblaščenka Nataša Pirc Musar. Na vprašanje, kako komentira vdor v Zuckerbergov profil, se zasmeji in odgovori: "Če lahko vdrejo v Pentagon, lahko vdrejo tudi v Facebook. To za vrhunske hekerje ni noben problem. Bolj se moramo mi začeti spraševati, kaj imamo na Facebooku. Slednji pač ni zaprto omrežje, je ogromna zbirka osebnih podatkov, ki jih prodaja naprej zaradi neposrednega trženja."

Musarjeva ima profil, a ne objavlja nič osebnega
Ne le FB, iskalniki nasploh imajo zgodovinski spomin in kar enkrat objavimo, ostane za vedno. "Ko je stvar enkrat na internetu, nikoli več ne veš, kje vse še bo in kdo vse ima dostop do tega," še opozarja Pirc Musarjeva, ki sicer ne bi odsvetovala uporabe FB. "Tudi sama imam profil, ker je lahko za kakšne stvari, izmenjavo mnenj zelo uporaben in tako lahko moje prijatelje strašim z nevarnostmi na FB (smeh). Ampak absolutno ne objavljam nič osebnega."

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.