Svet
10 ogledov

Če ne bo pila, ne bo posiljena

Hong Kong Shutterstock
"Če ženske ne želijo biti posiljene, ne smejo preveč piti."

To so besede hongkonškega ministra za varnostne zadeve Lai Tung-kwoka, ki se je danes znašel na udaru. Predstavljal je namreč statistiko kriminalnih dejanj v prvi četrtini leta, pri tem pa izpostavil, da se je število posilstev povečalo za 60 odstotkov.

"Vsa ta posilstva so se zgodila med ljudmi, ki se poznajo. So torej prijatelji, dobri prijatelji ali pa so se spoznali pred nekaj urami," je povedal in dodal, da se je nekaj teh posilstev zgodilo po obilnem pitju alkohola. "Tako pozivam mlada dekleta, naj ne pijejo preveč."

Po družabnih omrežjih so se usule kritike. Večina ministra obtožuje, da bi moral izpostaviti posiljevalce in ne ženske ter pozvati moške, naj tega ne počnejo.

Organizacije za zaščito in pravice žensk so ga že pozvale, naj umakne svojo izjavo in se raje osredotoči na to, kako bo preprečil omenjena posilstva in posiljevalce spravil za zapahe. Linda Wong, predsednica združenja, ki je proti spolnim zlorabam nad ženskami, je povedala, da je ministrov komentar korak nazaj, potem ko je skupinam uspelo doseči, da žrtve posilstev spregovorijo v javnosti.

Lani je bilo prijavljenih 121 posilstev, kar je 33 odstotkov več kot leta 2011.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.