Svet
6 ogledov

"Če ne boste pametni, boste plačali ceno"

Sirija EPA
Asad v primeru napada opozarja na odziv v regiji. Pred vojaškim posredovanjem svarita tudi zunanja ministra Rusije in Sirije. Po besedah Kerrya vojna v Siriji terja politično rešitev.

Sirski predsednik Bašar al Asad je v danes objavljenem intervjuju posvaril pred odzivom različnih regionalnih akterjev na morebitno vojaško posredovanje proti njegovi državi. "Pričakovati bi morali vse... vlada ni edini igralec v tej regiji," je poudaril po poročanju francoske tiskovne agencije AFP.

Za televizijo CBS je Asad spomnil, da so v regiji prisotne različne strani, različne struje, različne ideologije. Vse to bi morali upoštevati pri odločanju, je poudaril.

Na vprašanje, ali z besedico "vse" misli, da bi lahko prišlo tudi do uporabe še več kemičnega orožja, je dejal, da je to odvisno od okoliščin. "Če z njim razpolagajo uporniki ali teroristi v tej regiji ali kakršna koli druga skupina, bi se lahko zgodilo," je dejal. Dodal je še, da ni "vedeževalec", da bi napovedoval, kaj se bo zgodilo.

"Če ne boste pametni, boste plačali ceno," je opozoril Asad. "Gre za območje, kjer je vse na robu eksplozije," je še dodal.

Zanikal, da bi uporabili kemijsko orožje

Obenem je Asad znova zanikal, da bi njegove sile 21. avgusta na obrobju Damaska uporabile kemično orožje. "Kako lahko govorite, kaj se je zgodilo, če nimate dokazov?" se je vprašal. "Mi nismo kot ameriška vlada, nismo kot vlada družbenih omrežij. Mi smo vlada, ki se ukvarja z dokazi," je poudaril.

Obenem je sirski predsednik zatrdil, da so bile tudi njegove sile napadene s kemičnim orožjem. "A na območju, kjer pravijo, da je vlada uporabila kemično orožje, imamo le videe in fotografije in obtožbe," je poudaril.

Ameriški napad bi ogrozil tudi življenja ruskih državljanov

Pred vojaškim posredovanjem v Siriji sta danes posvarila tudi Zunanja ministra Rusije in Sirije, Sergej Lavrov in Valid al Mualem. "Mirna rešitev sirskega konflikta nima alternative," je med drugim poudaril Lavrov. Dodal je, da bi morebiten ameriški napad ogrozil tudi življenja ruskih državljanov v Siriji, kar sproža zaskrbljenost Moskve.

Sirski zunanji minister je dejal, da je Damask pripravljen sodelovati na načrtovani mirovni konferenci v Ženevi, na kateri naj bi govorili o rešitvi sirske krize. "Mogoče pa je, da bodo priletele rakete in bo konferenca propadla."

Konflikt mogoče rešiti za pogajalsko mizo

Vojna v Siriji terja politično rešitev, je v Londonu danes dejal ameriški državni sekretar John Kerry. A tveganje, ki bi ga mednarodna skupnost sprejela z odločitvijo, da v tej državi ne posreduje, je večje od tveganja, ki pride s posredovanjem.

Kerry, ki se mudi v Londonu, še naprej zbira čim širšo podporo "omejenemu" ameriškemu posredovanju v Siriji. Kot je poudaril, se ZDA zavedajo, da je končno rešitev za sirski konflikt mogoče doseči le za pogajalsko mizo in ne na bojišču.

"A za to mizo šele moramo priti," je opozoril Kerry. "Če ena stran verjame, da lahko izbriše neomejeno število svojih državljanov z nekaznovano uporabo kemičnega orožja ... ne bo nikoli sedla za pogajalsko mizo," je dodal ob tem.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.